Kazuko Shiraishi (1931)

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Kadzuko Širaiši
jap. 白石かずこ
Gimė 1931 m. vasario 27 d. (93 metai)
Vankuveris, Kanada
Tautybė japonė
Veikla poetė, vertėja
Žymūs apdovanojimai

Kadzuko Širaiši (jap. 白石かずこ, g. 1931 m. vasario 27 d.) – Kanadoje gimusi japonų poetė, vertėja. Tikras vardas (Kazuko) užrašomas hieroglifais 嘉壽子.

Gimė Vankuveryje, Kanadoje, tačiau būdama septynerių persikraustė į Japoniją.

Shiraishi kūrybai didžiausią įtaką padarė modernistinės ir siurrealistinės srovės. Savo poetinę karjerą pradėjo Katsue Kitazono poetų kuopelėje „VOA“. Buvo įstojusi studijuoti į Vasedos universitetą, tačiau studijas metė. Pirmasis poezijos rinkinys „Miestas, kur lyja kiaušiniais“ išleistas 1951 m. Kurį laiką buvo susituokusi su japonų režisieriumi Masahiro Shinoda. Po pertraukos, 1960 m., buvo išleista antroji autorės knyga – „Tigro žaidimas“, o už 12-ą knygą „Šventojo gašlūno sezonas“ buvo apdovanotas H premija. Kitos gautos premijos – Mugen premija už knygą „Kanoja grįžtame į ateitį“ (1978 m.), Tōson atminimo fondo premija už „Smėlio gentis“ (1982 m.), Jun Takami vardo premija ir Jomiuri apdovanojimas už „Pasirodysiantieji“ (1997 m.), 1998 m. – ir Japonijos valstybinis apdovanojimas – medalis su violetiniu kaspinu, 2003 m. – Sendai apdovanojimas už „Plūduriuojanti motina. Miestas“. Jomiuri apdovanojimą pelnė ir antrąkart, 2009 m. už „Eilėraščio panorama. Poeto portretas“.

Savo poeziją autorė yra skaičiusi ir per džiazo pasirodymus, taip pat yra dalyvavusi poezijos skaitymuose įvairiose pasaulio šalyse[1]. Vyrauja erotiniai, ypač meilės tarp moterų motyvai, nesvetimos radikaliojo feminizmo idėjos (ypač aštuntame dešimtmetyje rašytuose raštuose).

Yra 9-ojo straipsnio draugijos judėjimo palaikytoja.

Išnašos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]