Kategorijos aptarimas:IDE

Page contents not supported in other languages.
Straipsnio aptarimas iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Drįsčiau prieštarauti dėl teiginio "Daugiausia paplitusios Windows operacinėje sistemoje" - pirmosios smarkiai išvystytos (grafinės) programavimo aplinkos, kiek žinau, buvo kurtos iš ne Windows, o NeXT Step bei MacOS sistemoms, kuriose šitokios aplinkos laikomos bene vienintelėmis "normaliomis", o, pvz., UNIX sistemų teikiamos _standartinės_ OS valdymo priemonės (vi, grep, make, diff, etc.) (išskyrus grafinio interfeiso "paišymą") teikia galimybes, kurios Windows sistemoje jau galėtų būti pavadintos "IDE" (faktiškai, tipinės DOS/Windows IDE dažniausiai realizuoja dalį standartinių UNIX utilitų). Pagal bendrą skirtingų _grafinių_ programavimo IDE sunku būtų pasakyti, ar Windows turi jų daugiau, nei UNIX, faktas tik tas, kad ir vienoje, ir kitoje sistemoje tokių aplinkų yra ne viena ir ne dvi, o, greičiau, po kelias dešimtis. --Tractor 21:09, 13 Geg 2005 (EEST)

Kad darbas būtų greitas, IDE turi turėti turtingą grafinę sąsają ir integruotus įrakius. Minėtos vi, grep, make ir diff yra specializuotos mažos programos, o IDE pirmasis žodis ir yra integruotas. Iš esmės iš didelių IDE kitoms OS aišku yra dauguma Java IDE (bet ne visos), Linux'ui Kylix, o tokių kaip Visual Studio ar Borland'o kitos IDE tai nėra. Apskritai jei kokia didelė IDE yra Linux, tai ji yra ir Windows, o atvirkščiai taip nėra; dėl kitų operacinių sistemų tai nežinau. --217.17.80.238 22:30, 13 Geg 2005 (EEST)
Visų pirma, apibrėžkime terminus: IDE - tai integruota programų kūrimo aplinka. Grafinio vartotojo interfeiso paišymo priemonės - tai ne IDE, o tik IDE dalis (yra net nemažai atskirų nuo IDE vartotojo interfeiso kūrimo priemonių).
Linux != UNIX, atitinkamai, tai, kas yra SGI IRIX, nebūtinai bus ir Linux. Tai ne tapačios sąvokos.
Pirmos IDE, turinčios grafinio vartotojo interfeiso kūrimo priemones, buvo skirtos Next ir MacOS. UNIX tokios priemonės vadinamos "dialog editor" ir pan.
Standartinių shell utilitų kombinacija - tai tikrai ne "pavienės programėlės": būdamos pavienėmis jos nelabai turėtų prasmės. Visa idėja būtent ir yra komplekse: kompleksinės programavimo priemones būtent ir sukuria IDE, kuris yra kiekvienos UNIX sistemos dalis. Aišku, kitas reikalas, kad toks IDE yra specifinis, integruotas ir neakivaizdus pradedančiąjam UNIX naudotojui.
Istoriškai standartinės UNIX valdymo priemonės gavo daug IDE galimybių tiesiog todėl, kad UNIX - tai sistema, kurią programuotojai kūrė programuotojams (sau): jei atsiversi UNIX istoriją, tai rasi, kad visa ta OS buvo kuriama, visų pirma, kaip kompleksinė _IDE_, dirbanti ant PDP mašinų (ar žinai kitą tokią OS, kuri būtų kurta tam, kad programuotojai gautų sau tinkamą programavimo aplinką?).
Tikrai ne visos UNIX IDE yra perkeltos į Windows, nors dauguma ir perkeltos į Linux. Yra nemažai komercinių (kažkiek - ir nemokamų) IDE, kurios galimybėmis panašios į VS ar Delphi, bet neturi nieko bendra su Windows. Kitas dalykas - UNIX labai didelę bet kurios IDE dalį vis viena sudaro standartinės OS priemonės (tiesiog, truputį kita ideologija).
Gal pravers: [1]
--Tractor 15:34, 14 Geg 2005 (EEST)



Smagu kad diskutuojate, bet gal pirmiausiai reiktų perkelti straipsnį į tinkamą vietą (IDE, o ne Category:IDE)? Knutux 09:00, 14 Geg 2005 (EEST)
Jo, gal ir vertėtų perkelti, nes iš esmės, galima nemažą straipsnį padaryti. --Tractor 15:34, 14 Geg 2005 (EEST)