Kategorijos aptarimas:Gamtos mokslai

Page contents not supported in other languages.
Straipsnio aptarimas iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Dėl pastarojo keitimo [1], Gamtos mokslai turėtų būti prie gamtos tai akivaizdu, tačiau man kyla kls. ar Gamta turėtų būti priskirta prie fizinės geografijos?--Atlantas 11:44, 2007 Vasario 17 (EET)

  • +Kategorija:Gamta, nors tu ką, taip turi būti, pažiūrėkite į kategorijos žodžius (Gamta + mokslas), ir kitus VIKI, gal reiktų keisti pačią Gamtos kategoriją (jos priskyrimą). Aš siūlau ją priskirti prie Kategorija:Kategorijos - pamatinės kategorijos, o ne prie fizinės geografijos, tada logiškai viskas gautųsi. --Atlantas 11:50, 2007 Vasario 17 (EET)
    • Nors tu ką - gamtos mokslai nėra gamtos dalis, o gamta yra viena iš gamtos mokslų tiriamų sąvokų.--Dirgela 21:45, 2007 Vasario 18 (EET)

Nebūtinai turi būti dalis, svarbiau kas apima ką, šiuo atveju Gamta aukščiau, kuri bendresnė sąvoka „į kurią turi sueiti visi galai“. Kaip pvz. Roko atlikėjai, galima priskirti į „Rokas“ ir „atlikėjai“. Pažiūrėk į kitus Viki ir bendrai į kategorijos daryba pvz. „Lietuvos fizikai“ įeina į „Lietuva“ ir „fizikai“. Nebūtinai viską lygiuoti tik pagal mokslos disciplinas ir ką jos nagrinėja, pats mokslas yra sąvoka juk.--Atlantas 22:00, 2007 Vasario 18 (EET)

Pažiūrėk kitus VIKI negi jie visi klysta????--Atlantas 22:00, 2007 Vasario 18 (EET)

Pasižiūrėjau lenkišką, afrikansą, astūrietišką, aragonietišką, katalonietišką, kašubišką, danišką, esperanto, ispanišką, baskišką, suomišką, prancūzišką, fryzišką, kroatišką, interlingua, indoneziečių, ladinų, liuksemburgiečių, limburgiečių, malajiečių, olandų, norvegų, oksitanų, portugalų, rumunų vikipedijas ir neradau, kad gamtos mokslai būtų priskirti gamtos kategorijai. Gal kitą kartą pats pasižiūrėsi prieš šaukdamas "visi"?--Dirgela 22:30, 2007 Vasario 18 (EET)

Aš žiūrėjau anglų, vokiečių, rusų iš Top 10, kurių narių žymiai daugiau, ne 50-10k turinčias (išimtis prancūzai, ispanai, portugalai, bet vis tiek daugiau susumavus str. skč. :)). --Atlantas 22:34, 2007 Vasario 18 (EET)

Tai, kai bus tiek straipsnių kaip anglų arba vokiečių vikipedijose bus galima pagalvoti ar verta kopijuoti iš jų kategorijų sistemą :) --Dirgela 22:59, 2007 Vasario 18 (EET)
aš galvoju, kad reikėtų nustoti čia taip dėlioti ten šian ir jums abiems susilaikyti nuo redagavimų - nusistovės savaime. O aš galvočiau kad gamta yra gamta, o mokslas yra mokslas o sujungus gaunasi gamta+ mokslas reiškia gamta yra aukštesnė kategorija ir mokslas yra aukštesnė kategorija gamtos mokslai yra žemesnė kategorija geografija, chemija, ir t.t. dar žemesnė, o fizinė geografija dar žemesnė. na man atrodo tokia seka tikrai logiška--Qwarc 23:07, 2007 Vasario 18 (EET)

Dėl šio pakeitimo galima balsuoti Kategorijos_aptarimas:Gamta. --Atlantas 23:11, 2007 Vasario 18 (EET)

Logiška tik iš primo žvilgsnio, jei nesigilinti į esmę, pvz., kur priskirtume "namų darbus" - "namams" ir "darbams" ar "mokyklai"? Taip ir su gamtos mokslais - jie yra mokslo dalis, o gamtos dalis, deja, nėra. Žvelgiant toliau painiava tik didėja - kam priskirti zoologiją? Gyvūnams ar biologijai? Na, o jei žiūrėti pagal pavyzdį su gamtos mokslais tai labiausia tiktų "gyvūnams" ir "mokslui", nes zoologija išvertus yra "gyvūnų mokslas". Galima ir "gyvūnams" - manytume, kad visi dalykai "susiję" su gyvūnais patenka į tą kategoriją, bėda tame, kad tada tokių kategorijų galima sukurti praktiškai neribotą skaičių, pvz., "keturkojai" - čia tektų "kėdės", "stalai", "arkliai" ir pan. Be to niekada nebus aišku kokiu laipsniu turi būti susiję - pvz., "Sąjūdis" vieniems atrodys susijęs su partijomis, kitiems su Lietuva, kitiems su nepriklausomybe, kitiems su nomenklatūra, dar kitiems su perestroika - kiekvieną straipsnį galėsime priskirti dešimtims kategorijų, o po to balsuoti kurioms labiau "tinka". --Dirgela 23:27, 2007 Vasario 18 (EET)
Čia didžiausia bėda ir yra, kad per daug į kai ką gilinamasi. Kartais taip būna, jog vieni ar kiti dalykai susiklosto istoriškai ir šokti aukščiau bambos turėtų būti kvaila. Tik iš dalies sutinku su kai kuriais Dirgelos pavyzdžiais, tačiau labai atsargiai — viena gera patarlė sako, jog „iš didelio rašto išeinam iš krašto“ ir komentare smarkiai perdėta ir viskas suplakta krūvon. Kaip jau minėjau balsavime, gamta kaip pamatinė kategorija gamtos mokslams nėra geriausias variantas, tačiau „Fizinė geografija“ absoliučiai tuščia frazė, žodžių žaismas. Dar blogaiau už „gamta -> gamtos mokslai“. - andrius.v 23:36, 2007 Vasario 18 (EET)

Dėl pvz., tai persistengta ;), abejoju ar kas norės tokias kategorijas kurti. Plius, gyvūnai nėra bendrinė sąvoka (burtažodis :)), kaip kad gamta, mokslas, ir pan., o apibūdinama konkreti objektų grupė. Man atrodo logiška ir aš ginu savo pozicija. O su „Sąjūdis“ (jei tokia kat. dar bus) tai reiktų elgtis kaip ir su straipsniu priskirti tik pagrindinėms ir tiksliausios 1-3 kategorijoms.--Atlantas 23:56, 2007 Vasario 18 (EET)