Kategorijos aptarimas:Diktatoriai

Page contents not supported in other languages.
Straipsnio aptarimas iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Kodėl diktatoriai yra nusikaltėlių kategorijoje? --Nomad 22:00, 2007 Birželio 25 (EEST)

Ir apskritai, pagal kokius kriterijus čia patenkama? Kodėl, pavyzdžiui, nėra Cezario? Pagal tai, kas čia patekę, panašu kad sudedami politikai, užsitraukę blogą reputaciją vakarų šalyse :) --Nomad 22:56, 2007 Liepos 2 (EEST)
Pažiūrėkite Diktatūra gal bus aiškiau. Beje, ką ten tvarkyti kategorijoje? Dėl tų vakarų, diktatoriai visada užsitraukia blogą reputacija tarp demokratinių šalių, taigi nieko nuostabaus, kad dauguma nepatinka :). --Atlantas 23:54, 2007 Liepos 2 (EEST)
Tai kad nei kiek aiškiau nepasidarė, vis tiek čia sudėti diktatoriai, kurie turi blogą reputaciją, a la pagarsėję „blogiukai“. Nemanau, kad toks subjektyvus skirstymas išvis reikalingas, realiai diktatoriai turi kažkokius titulus (prezidentas, premjeras, generalinis sekretorius) - pagal juos ir reikia skirstyti politikus. „diktatorius“ iškrenta iš konteksto. --Nomad 04:16, 2007 Liepos 3 (EEST)
Juos visus apjungia vieningas valdymas, argi to nepakanka? Man pakanka. Beje, dėl tų Romos valdovų, dalis jų tikrai buvo diktatoriai ir turėtų būti šioje kategorijoje. --Atlantas 19:01, 2007 Liepos 8 (EEST)
Vieningas valdymas? Kas yra „vieningas valdymas“? --Nomad 20:05, 2007 Liepos 8 (EEST)
Kategorija tokia marga, kad prilygsta "keturkojų" kategorijoje, kurioje būtų stalas ir arklys :) Na tiesiog komiška, kai į vieną eilę pastatomas Kromvelis, Pilsudskis ir Lukašenka :) .--Dirgela 07:12, 2007 Liepos 11 (EEST)
Iš vis šią kategoriją reikia trinti. Daugelio kalbų vikipedijose tokios kategorijos nėra. Čia nepainiosiu savo politinių pažiūrų, tačiau man jau teko išbraukti iš šios kategorijos tokius žmones kaip Irano ar Venesuelos prezidentą, kurie nors ir turi nekokią reputaciją, tačiau pirmą kart pavadinti diktatoriais. Kategorija ginčytina, o apie atskirų politikų darbus galima parašyti ir straipsnyje.--Gandras 09:27, 2007 Liepos 13 (EEST)

Anaiptol, abu vadinami diktatoriais (Irane - religinė diktatūra; Venesueloje - socialistinė), o diktatūra - apibrėžta. --Atlantas 21:19, 2007 Liepos 18 (EEST)

Diktatūra paprastai būna pagrįsta jėga ir išreiškia viešpataujančios klasės interesus. Diktatūra pagal represyvumo laipsnį skirstoma į autoritarizmą ir totalitarizmą. (represijos, laisvės suvaržymai ir pan.) pagrindiniai diktatūros bruožai pagl str. --Atlantas 21:19, 2007 Liepos 18 (EEST)

Tai gal nepradėsim skirstyti diktatorių (dėl Venes. ir Irano) pagal kokias-tai Bush'o "blogio ašis". Į šią kategoriją turėtų būti tik visuotinai pripažinti diktatoriai. Hugo.arg 21:23, 2007 Liepos 18 (EEST)

Dabar kiek suprantu jų nėra šioje kategorije. Visi blogio ašies valstybių valdovai - diktoriai, bet nesvarbu. Jei manot, kad ši kategorija labai subjektyvi, gerai trinam, kadangi kyla ginčai dėl dabartinių ir praeities diktatorių "tikrumo". --Atlantas 21:53, 2007 Liepos 18 (EEST)

Pritarčiau nuomonei, kad kategoriją vertėtų trinti (nors gal dar geriau sudėti čia tuos asmenis, kurie turėjo titulą „diktatorius“ - ypač Romos Respublikoje). Tai, kad yra gana aiškus diktatūros apibrėžimas, dar nereiškia, kad yra ir aiškus diktatoriaus apibrėžimas. Pavyzdžiui, nors Irano santvarką turbūt galima vadinti diktatūra, bet nelabai aišku, ką vadinti diktatoriumi. Kiek suprantu, Irano prezidentas turi gana nedaug valdžios ir gana trumpą kadenciją (kaip diktatoriui). Truputį daugiau valdžios turi ajatola Chomenėjus. Šiek tiek panaši padėtis buvo ir Italijos karaliaus Antrojo pasaulinio karo metu Viktoro Emanuelio III - nors ir nominalus valstybės vadovas, bet turbūt ne diktatorius... --Martynas Patasius 22:00, 2007 Liepos 18 (EEST)