Karolinis žiedas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Karoliniai žiedai
Karolinis žiedas ausyje.

Karolinis žiedas (angl. captive bead ring, CBR, ball closure ring, BCR, captive hoop ar captive ball ring) – vienas dažniausių kūno įvėrinių, sudarytas iš žiedo su spraga, kurią užpildo karolis. Karolis šonuose turi įdubimus, į kuriuos glaudžiai įeina žiedo galai. Dažniausiai karolis būna pergręžtas kiaurai.

Karolis metaliniame žiede laikosi, nes žiedas būna įspaustas ir neatsilenkia dėl stangrumo. Šio įvėrinio žiedas dažniausiai būna pagamintas iš chirurginio nerūdijančiojo plieno arba iš niobio, titano. Karolis būna pagamintas iš tokio paties metalo, bet dažnai jis būna stiklinis ar keraminis, iš organinio stiklo ar brangiojo ar pusbrangio akmens.

Karoliniai žiedai yra populiarūs įvėriniai, nes:

  • Juos nesunku išimti, tam tereikia kiek atlenkti žiedą ir išimti karolį. Bet tuo pačiu metu karolis žiede pakankamai tvirtai laikosi ir neiškrenta.
  • Dėl žiedo ir karolio aptakumo šis įvėrinys nekabina audeklo (drabužių, minkštųjų baldų), neįsipina plaukų. Dėl nekliuvimo karoliniai žiedai yra patogūs įvėriniai nešioti, ypač kol gyja įvėriniui padaryta skylutė. Tiesa, dėl žiediškos formos gali sukiotis ir dirginti gyjančią žaizdą. Todėl dažnai gyjančioms skylutėms dar tinkamesniais įvėriniais laikomi hanteliukai.

Galerija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]