Kareivis mėlyna uniforma

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Kareivis mėlyna uniforma

PavadinimasSoldier Blue
Kilmės šalis JAV
RežisieriusRalph Nelson
Scenaristas (-ai)John Gay
Metai1970
Žanrasdrama, vesternas
Trukmė114 min.
Kalbaanglų
IMDb įrašas

Kareivis mėlyna uniforma (angl. Soldier Blue) – filmas, sukurtas remiantis tikrais įvykiais, nutikusiais Sand Kryke 1864 m., kai JAV armijos dalinys užpuolė ir išžudė taikių indėnų kaimo gyventojus.


Pagrindiniai aktoriai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Aktorius – vaidmuo
  • Candice Bergen – Keitė Meribel (Krista Ly)
  • Peter Strauss – Honesas Gentas
  • Donald Pleasence – Aizekas Kamberis
  • John Anderson – pulkininkas Aiversonas
  • Jorge Rivero – Dėmėtasis Vilkas

Turinys[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

DĖMESIO: toliau atskleidžiamos kūrinio detalės

JAV armijos dalinį užpuola ir išžudo čejenų genties kariai. Pasislėpti pasiseka tik eiliniui Honesui ir kartu su jais keliavusiai moteriai, buvusiai indėnų vado žmonai Kristai, dabar esančiai kito kareivio sužadėtinei. Jie abu keliauja toliau, besisaugodami indėnų ir plėšikų. Nors Honesas ir baisisi indėnų žiaurumu, Krista jį nuolat tikina, kad dėl to kalti patys baltieji, grobiantys svetimas žemes ir taip pat žudantys nekaltus žmones. Jiems susidūrus su ginklų prekeiviu, Honesas sužeidžiamas ir Krista nusprendžia viena keliauti pas kareivius, kad atvestų jam pagalbą.

Atvykus į fortą, kuriame jos laukia sužadėtinis, Krista sužino, kad kareiviai ketina užpulti indėnų kaimą ir neketina gelbėti Honeso. Pamačiusi, kad jos įkalbinėjimai nieko nekeičia ir net sužadėtinis nenori klausytis, ji pabėga pas indėnus. Honesas pats pasiekia fortą ir kartu su kitais kareiviais pasiunčiamas į kaimą. Matydamas, kad indėnai nesipriešina, jis stengiasi sulaikyti kareivius, tačiau bergždžiai. Krista tuo metu bando paslėpti moteris gretimoje dauboje, tačiau jas aptikę kareiviai pradeda žudyti ir prievartauti.

Filmo pabaigoje kariuomenė vadas sako karius šlovinančią kalbą ir dalinys išvyksta. Honesas yra suimtas už įsakymo nevykdymą, o Krista lieka su nedideliu būreliu išlikusių indėnų.