Pereiti prie turinio

Kęstučio žygis į Lenkiją

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Kęstučio žygis į Lenkiją
Haličo-Voluinės karai
Data 1376 ruduo
Vieta Mažoji Lenkija
Rezultatas Nusiaubtas Lenkija, apie 23 tūkst. žmonių išsivaryta į nelaisvę [reikalingas šaltinis], žr. Pasekmės
Priešininkai
Lietuva
Belzo kunigaikštystė
Lenkijos karalystė
Vadai
Kęstutis
Liubartas
Jurgis Narimantaitis
Nežinomas

Kęstučio žygis į Lenkiją - 1376 m. rudenį surengtas bendras Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės ir Belzo kunigaikštystės išpuolis prieš Lenkijos karalystę. Operacijai vadovavo Lietuvos valdovas Kęstutis, Voluinės kunigaikštis Liubartas ir Belzo ir Chelmo kunigaikštis Jurgis Narimantaitis.

1376 m. rudenį įsiveržusios į Lenkiją Kęstučio pajėgos persikėlė per Sano upę ir žygiuodamos palei Vyslos upę pasiekė Tarnuvą. Nurodoma, kad Kęstutis su didele kariuomene puolė Sandomiero žemę ir nužygiavo beveik iki Krokuvos.[1]

Operacijos eigoje užpuolikai į nelaisvę paėmė apie 23 tūkst. lenkų. Po sėkmingos operacijos lietuvių pajėgos pasitraukė į Belzo kunigaikštystę.

1377 m. Vengrijos karalius Liudvikas surengė atsakomąją ekspediciją. Jo vadovaujamos vengrų pajėgos apgulė Belzo pilį. Prie Liudviko prisijungė Mažosios Lenkijos ir Sieradzės kariuomenės, taip pat Silezijos kunigaikščiai: vengrų kunigaikštis Vladislovas Opolčikas, Boleslovas III ir Konradas II iš Olešnicos. Užpuolikams pavyko užimti Čelmą, Horodlę, Graboviecą ir Sevolożą.

  • (LT) Kęstutis, Visuotinė lietuvių enciklopedija
  • (PL) Słownik wojen, bitew i potyczek w średniowiecznej Polsce by Piotr Bunar and Stanisław A. Sroka. Kraków, Universitas publishing house. p. 73
  1. Kęstutis, Visuotinė lietuvių enciklopedija