Juozas Andžejauskas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Juozas Andžejauskas
Gimė 1887 m. liepos 3 d.
Ryga
Mirė 1938 m. kovo 19 d. (50 metų)
Liepoja
Vaikai Vytautas Andžejauskas
V. Andžejauskaitė[1]
Veikla pirmasis Lietuvos laivo kapitonas
Žymūs apdovanojimai

Lietuvos kariuomenės kūrėjų savanorių medalis[1]
Lietuvos nepriklausomybės medalis[1]
L.D.K. Gedimino 4 laipsnio ordinas[1]

Juozas Andžejauskas (1887 m. liepos 3 d. – 1938 m. kovo 19 d.) – pirmo lietuviško laivo „Jūratė“ kapitonas.

Gimė 1887 m. liepos 3 d. Rygoje. Sėkmingai baigęs jūrų mokyklą J. Andžejauskas įstojo į Rusijos laivyną. Iš pradžių tarnavo kariniame laivyne vėliau perėjo į prekybinį. Kurį laiką ėjo pirmojo šturmano pareigas transokeaniniame laive „Rossija“, kurio kapitonu buvo lietuvis kapitonas Liudvikas Stulpinas.

Pradėjus kurtis nepriklausomai Lietuvai, jos kariuomenei, Juozas Andžejauskas atvyko į Lietuvą ir stojo į besiorganizuojančios nepriklausomos Lietuvos kariuomenės gretas kaip karininkas.

1921 m. turėdamas vyr. leitenanto laipsnį išėjo į atsargą ir tais pačiais metais vasario 23 d. perėmė pirmojo po Lietuvos vėliava plaukiojusio burlaivio „Jūratė“ vadovavimą. Tuo metu Klaipėdos kraštas buvo administruojamas prancūzų, todėl laivas buvo registruotas Jurbarke.[2]

1923 m. Kaune kartu su Vladu Nagevičium it T. Daukantu įkūrė Lietuvos jūrininkų sąjungą. 1923 m. balandžio mėn. sąjungos skyrius įsteigtas Klaipėdoje. Lietuvos jūrininkų sąjunga rūpinosi profesiniais narių reikalais.

1924 m. perėjo į Klaipėdos uosto tarnybą, kur ėjo įvairias pareigas: įvairių uosto tarnybos laivų vado, locmano ir kt.

1931 m. birželio 1 d. paskirtas uosto ledlaužio „Perkūnas“ vadu. Tą pačią vasarą buvo buriavimo ir navigavijos kurso, skirto būsimiems buriuotojams, egzaminų komisijoje. Tarp egzaminuojamųjų buvo ir „Gulbės“ savininkas Kazys Mažonas.[3]

1937 m. iš Buntino perėmė LBS buriavimo mokyklos Smiltynėje viršininko pareigas.

1938 m. ledlaužiu „Perkūnas“ buvo nuvykęs į Liepojos uostą, kur laivas doke turėjo būti apžiūrėtas, atlikti eiliniai remonto darbai. „Perkūnui“ jau esant doke, kapitonas Andžejauskas belipdamas į laivą pasprūdo ir virsdamas sunkiai susižeidė. Nugabenus į Liepojos ligoninę jam padaryta skubi operacija, tačiau J. Andžejausko gyvybės išgelbėti nepavyko – kovo 19 d. anksti rytą jis mirė.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Literatūra[redaguoti | redaguoti vikitekstą]