Juodosios burės

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Žanrasnuotykiai, istorinis
Kūrėjas (-ai)Robert Levine
Jonathan E. Steinberg
VaidinaToby Stephens
Luke Arnold
Toby Schmitz
Hannah New
Jessica Parker Kennedy
Clara Paget
Tom Hopper
Zach McGowan
Hakeem Kae-Kazim
Anna-Louise Plowman
Louise Barnes
Luke Roberts
Chris Fisher
Lise Slabber
Kompozitorius (-iai)Bear McCreary
Kilmės šalis JAV
Pietų Afrikos Respublika
Kalba (-os)anglų
Sezonų skaičius4
Serijų skaičius38
Gamyba
Vykdantysis prodiuseris (-iai)Michael Bay
Brad Fuller
Andrew Form
Trukmė49–65 min.
Transliacija
Vaizdo formatas16:9 HD
Originalus laikotarpis2014 m. sausio 25 d. – 2017 m. balandžio 2 d.
Išorinės nuorodos
[1]
IMDb įrašas

Juodosios burės (angl. Black Sails) – JAV istorinis nuotykių serialas apie piratus. Jo pagrindas yra Robert Louis Stevenson romano „Lobių sala“ priešistorės interpretacija: seriale yra ir romano herojai (kapitonas Džeimsas Flintas, Džonas Silveris, Bilis Bonsas, Benas Ganas), ir realūs žinomi piratai (Čarlzas Veinas, Džekas Rekhemas, Enė Boni).

Serialas buvo filmuojamas Pietų Afrikos Respublikoje 20142017 m., jį sudaro 38 serijos. Serialo premjerą 2014 m. sausio 18 d. nemokamai galima buvo žiūrėti „YouTube“ ir kitose vaizdo transliacijų platformose. Rodytas kabelinės ir palydovinės televizijos tinkle „Starz“. Lietuvoje serialas demonstruotas nebuvo.

Turinys[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

DĖMESIO: toliau atskleidžiamos kūrinio detalės

Veiksmas vyksta jūroje ir Nasau saloje, kuri XVIII amžiaus pradžioje buvo didžiausia piratų kolonija. Ši priklauso Britanijai, tačiau svarbiausi žmonės čia yra piratai ir Eleonora Getri – jauna moteris, valdanti visą salos prekybą: ji superka iš piratų grobį, šį išgabena iš salos ir parduoda. Jos tėvas Ričardas Getris buvo įtakingas žmogus, tačiau dabar Britanijoje paskelbta jo paieška.


Pirmas sezonas Kapitonas Džeimsas Flintas su komanda užpuola prekybinį laivą. Jame esantis Džonas Silveris, norėdamas išvengti mūšio, pasislepia triume. Čia jis aptinka laivo virėją, bandantį paslėpti kažkokį dokumentą. Grumtynėse Silveris nužudo virėją, paima popierius, o piratams pats prisistato virėju bei išreiškia norą prisijungti prie komandos.

Flintas grįžta į Nasau, kur komanda sukyla prieš jį: Flintas turi tikslą užgrobti gerai ginkluotą ispanų laivą „Urca de Lima“, gabenantį didžiulį aukso krovinį, tačiau šią informaciją žino vos keli žmonės. Užpulto laivo žurnale buvo pažymėtas maršrutas ir jis atsidūrė Silverio rankose. Eleonora Getri, žinanti apie Flinto planus, padeda jam gauti naują laivą ir naują komandą, nustumdama į šalį kitą kapitoną, savo meilužį Džoną Veiną. Flintas sužino, kad dokumentai pas Silverį, tačiau šis, norėdamas likti gyvas, juos įsimena ir sunaikina. Flintas priverstas pasiimti Silverį kartu. Jie aptinka „Urca de Lima“, tačiau kovoje su sargybos laivu piratų laivas paskandinamas ir jie atsiduria krante. Kilusi audra paskandina ir „Ucra de Lima“, ir krante taip pat atsiduria didelė ginkluota ispanų laivo komanda, sauganti auksą.


Antras sezonas Su dabartiniais įvykiais paraleliai rodoma istorija, kaip britų laivyno karininkas Džeimsas MakGrou kyla karjeros laiptais, susipažįsta su įtakingu karininku Hamiltonu ir jo žmona Miranda, tampa šios meilužiu, o po Hamiltono mirties priverstas bėgti ir tapti piratu Flintu.

Flintas užuola ispanų apsaugos laivą ir juo grįžta į Nasau, norėdamas surinkti reikiamas pajėgas ir grįžti aukso, kol ispanai neatvyko jo išgabenti. Saloje Eleonora Getri vis sunkiau išlaiko savo valdžią ir jos verslo partneriu tampa kapitonas Hornigoldas, o kapitonas Džonas Veinas vėl turi savo komandą. Buvusi prostitutė Maks kartu su kapitonu Rekhemu tampa vis svarbesnė saloje ir ima vadovauti bordeliui.

Netrukus grįžta Flinto komandos nariai, palikti stebėti ispanų aukso. Jie praneša Silveriui, kad ispanus ištiko tropinė liga ir auksas nebesaugomas. Silveris apie tai pasako kapitonui Rekhemui, o Flintui praneša, kad ispanai auksą jau išgabeno. Flinto autoritetas vis labiau svyruoja, o jis pats be skrupulų atsikrato stojančiais jam skersai kelio. Mūšyje jis išmeta Bilį Bonsą už borto, tačiau šis išgyvena ir patenka į anglų nelaisvę.

Piratai pagrobia britų lordo Ešo dukterį ir Veinas nusprendžia už ją pareikalauti išpirkos. Flintas su Eleonora ir savo meiluže Miranda Hamilton nusprendžia pagrobti įkaitę ir grąžinti ją tėvui mainais į taiką Nasau, kad britai nepultų salos. Lordas Ešas yra pagarsėjęs žiaurumu, tačiau kažkada jis pažinojo Mirandą Barlou ir Džeimsą Makgrou, todėl Flintas ir Miranda vyksta pas jį grąžinti dukters. Juos priima, tačiau netrukus Miranda supranta, kad būtent Ešas kaltas dėl jos vyro žūties ir jos su Flintu tremties. Miranda nužudoma, Flintui surengiamas viešas teismas, tačiau kapitonas Veinas jį išgelbėja. Kapitonas Hornigoldas išduoda Eleonorą Getri britams mainais už savo ir komandos pasigailėjimą.


Trečias sezonas Eleonora Getri perduodama naujai paskirtam Nasau gubernatoriui Rodžersui, kuris su 8 laivais vyksta į Nasau – jis turi 8 savaites, kad atgautų „Urca de Lima“ auksą ir atiduotų jį ispanams. Eleonora tampa jo pagalbininke, vėliau – meiluže ir žmona. Rodžersas pateikia ultimatumą ir Nasau pasiduoda, tik Veinas su Mėlynbarzdžiu 5 laivais išsiveržia į jūrą. Saloje esantys piratai sudeda ginklus, Maks taip pat pradeda padėti naujajai valdžiai. Buvęs piratas Hornigoldas persekioja Flintą, tačiau šis patenka į audrą ir atsiduria saloje, kurioje gyvena pabėgę vergai. Jie nusprendžia apjungti jėgas ir išvilioti gubernatorių iš Nasau.

Rodžersas atgauna auksą, tačiau piratai surengia išpuolį ir šį pagrobia. Lobis užkasamas vergų saloje ir jo vietą žino tik 3 žmonės. Bilis Bonsas grįžta į Nasau ir vėl prisideda prie Flinto, nors slapta ieško būdų su juo atsiteisti. Pačiame Nasau jis organizuoja maištą, o kad žmonės iškliktų vieningi, jų vadu iškelia ne Flintą, o Silverį. Piratai užpuola Nasau ir prasideda karas.


Ketvirtas sezonas Piratai su vergais bando užimti Nasau, o britų įgula visomis priemonėmis ginasi. Gubernatorius Rodžersas kreipiasi pagalbos į ispanus, tačiau šie nusiaubia salą ir mūšyje nužudo Eleonorą. Rodžersas persekioja išblaškytų piratų likučius,o Bilis bonsas galutinai pereina į jo pusę. Flintas pergabena lobį į Skeleto salą, prie kurios įvyksta paskutinis mūšis.

Pagrindiniai aktoriai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Aktorius – vaidmuo
  • Toby Stephens – Džeimsas Flintas, pirtaų kapitonas, buvęs Britanijos laivyno karininkas Džeimsas MakGrou;
  • Hannah New – Eleonora Getri, tvarkanti salos prekybos ryšius su išoriniu pasauliu ir realizuojanti piratų grobį;
  • Luke Arnold – Džonas Silveris
  • Jessica Parker Kennedy – Maks, buvusi prostitutė, vėliau vadovaujanti viešnamiui, Eleonoros Getri meilužė
  • Tom Hopper – Bilis Bonsas, Flinto komandos narys
  • Zach McGowan – kapitonas Džonas Veinas, piratas
  • Clara Paget – Enė Boni, piratė
  • Toby Schmitz – kapitonas Džekas Rekhemas, piratas
  • Sean cameron Michael – Ričardas Getris, Eleonoros Getri tėvas
  • Louise Barnes – Miranda Hamilton, buvusi Miranda Barlou, kapitono Flinto meilužė
  • Hakeem Kae-Kazim – Skotas, buvęs Eleonoros Getri vergas
  • Ray Stevenson – kapitonas Juodabarzdis, piratas
  • Woodes Rogers – gubernatorius Rodžersas

Nuodoros[redaguoti | redaguoti vikitekstą]