Julija Naudžiūnaitė

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Julija Naudžiūnaitė (1933 m. birželio 27 d. Balceriškių k., Kaišiadorių r.1979 m. liepos 30 d. Vilniuje), choro dirigentė.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Baigusi Žiežmarių vidurinę mokyklą, 19541958 choro dirigavimą studijavo Vilniaus J. Tallat-Kelpšos muzikos mokykloje (dėst. D. Einikienė), o 19581962 choro dirigavimo studijas tęsė Lietuvos valstybinėje konservatorijoje (dėst. J. Barauskas). Dar studijuodama pradėjo vadovauti mėgėjų chorams. Buvo Vilniaus vaikų namų ir vidurinių mokyklų moksleivių chorų vadovė, Respublikinių profsąjungų kultūros rūmų jaunimo choro vadovė ir kt. 19611973 vadovavo Vilniaus lengvosios pramonės technikumo merginų chorui, kuris daug metų buvo vienas iš geriausiųjų mokyklinių chorų ne tik sostinėje, bet ir Lietuvoje. Kolektyvas nemažai koncertavo, pirmąsias vietas pelnydavo chorų apžiūrose ir konkursuose.

Nuo 1964 chorvedė dirbo Lietuvos valstybiniame radijo ir televizijos komitete vyresniąja muzikos redaktore. Rengė meno mėgėjų radijo žurnalą, chorinės muzikos koncertus, su garso įrašų aparatūra aplankė daugelį Lietuvos meno mėgėjų kolektyvų. Gausindama meno mėgėjų muzikos fondus ir rengdama laidas, daug prisidėjo prie chorinės kultūros ugdymo, radijo klausytojų meninio skonio formavimo. Dirigavo Vilniaus miesto dainų šventėse, buvo 1973 respublikinio moterų ir vyrų chorų sąskrydžio Šiauliuose dirigentė.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Boleslovas Zubrickas. Pasaulio lietuvių chorvedžiai: enciklopedinis žinynas. Vilnius, 1999.