Josh Hutcherson

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Josh Hutcherson
Tikras vardas Joshua Ryan Hutcherson
Gimė 1992 m. spalio 12 d. (31 metai)
Junionas, Kentukis, Jungtinės Valstijos
Šalis Jungtinės Amerikos Valstijos Jungtinės Valstijos
Tautybė amerikietis
Aktyvumo metai 2002–dabar
Užsiėmimas aktorius · prodiuseris
Žymesni vaidmenys
Jesse Aarons
(„Tiltas į Terabitiją“, 2007 m.)
Peeta Mellark
(„Bado žaidynės“, 2012 m.)
Sean Anderson
(„Kelionė į paslaptingąją salą “, 2012 m.)

Džošua Rajanas Hačersonas (angl. Joshua Ryan Hutcherson, g. 1992 m. spalio 12 d., Junionas, Kentukis, Jungtinės Amerikos Valstijos) – JAV kino ir televizijos aktorius, filmų prodiuseris. Hačersonas yra pelnęs aštuonias Young Artist nominacijas, iš kurių laimėjo keturias. Labiausiai žinomas dėl vaidmenų filmuose „Tiltas į Terabitiją“ (2007 m.), „Vaikams viskas gerai“ (2010 m.), „Kelionė į paslaptingąją salą“ (2012 m.) ir „Bado žaidynės“ (2012 m.).

Jaunystė[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Ketverių metų Hačersonas svajojo tapti aktoriumi, televizijos bei filmų žvaigžde. Jis mėgo būti dėmesio centre ir linksminti žmones[1]. Hačersono tėvai pirmą kartą susitiko būdami paaugliais Grant County vidurinėje mokykloje Drai Ridže, Kentukyje. Tėvas Krisas Hačersonas ėjo valdymo analitiko pareigas aplinkos apsaugos agentūroje Kliftone. Motina Mišelė Fightmaster dirbo JAV oro linijų bendrovėje Delta Air Lines. Hačeršonas taip pat turi jaunesnįjį brolį Konorą Hačersoną, kuris vaikystėje įgarsino personažą Tonką filme „Tarzanas 2“[2].

Kai Džošui buvo aštuoneri, tėvai nepalaikė jo sprendimo tapti aktoriumi, todėl iniciatyvos ėmėsi pats. Hačersonas susisiekė su aktorių agentūra, kurią surado kataloge Geltonieji puslapiai ir susitiko su vaidybos mokytoju Bobu Luke iš Niujorko. Pastebėjęs jo talentą, Luke pasiūlė Hačersonui išvykti į Los Andželą[3]. Tėvai nebuvo užtikrinti sūnumi, nes jis neturėjo pakankamai patirties. Todėl Džošui skyrė vienerių metų išbandymo laikotarpį, per kurį turėjo stengtis susirasti darbą. Taigi, Hačersonas su motina trejiems metams apsistojo Oukvudo apartamentuose Los Andžele, kuriuose gyvena ir kiti aktoriaus karjerą pradedantys vaikai su savo šeimomis. Tuo metu jam buvo devyneri metai[4]. Hačersonui mokytis namuose padėjo jo motina. Vėliau jis sugrįžo į Kentukį vienam semestrui ir lankė Ryle vidurinę mokyklą. Nuo monotonijos padėjo atitrūkti futbolas. Hačersonas iki šiol jaučia didelę aistrą sportui. Pasibaigus semestrui mokykloje, jis grįžo į Los Andželą tęsti aktoriaus karjeros[5].

Karjera[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

2002–2010: Karjeros pradžia[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

2002 m. Hačersonas gavo pirmąjį vaidmenį trumpametražiniame filme „House Blend“. Vaidino kartu su Šonu Faris, Eime Yasbeck ir Danieliu Kortesu[6]. Tais pačiais metais jis pasirodė amerikiečių televizijos serialo „Ligoninės priimamasis“ epizode. 2003 m. Hačersonas gavo pagrindinį vaidmenį filme „Miracle dog“. Tai televizijos filmas, kuriame atliko Čarlio Logano vaidmenį. Tai devynmetis berniukas, kuris susidraugavo su vėžiu sergančiu šunimi[7]. Kitame televizijos filme „Wilder days“ jis vaidino Krisą Moresą. 2004 m. Hačersonas tęsė savo darbus ir įgarsino personažą Marklą animaciniame filme „Haulo burtai: keliaujanti pilis“. Tai buvo sudėtingas iššūkis, nes į Los Andželą jis atvyko tik vienai dienai ir visas Džošo dialogas filmui buvo įrašytas per beveik aštuonias valandas[8]. Po metų Hačersonas pasirodė keliuose Holivudo filmuose. Romantinėje komedijoje „Mažasis Manhatanas“ Hačersonas atliko dešimties metų berniuko Geibo vaidmenį ir sužavėjo kritikus. Vėliau pasirodęs mokslinės fantastikos filme „Zatura: nuotykiai kosmose“ Džošas pelnė Young Artist apdovanojimą[9]. 2007 m. drama „Tiltas į Terabitiją“ sukėlė didelį susidomėjimą. Filmas buvo paremtas Katerinos Paterson romanu. Hačersonas vaidino jaunuolį Džesą Aronsą, kuris su klasės drauge Lesle kūrė gyvą fantazijų pasaulį[10]. 2008 m. Hačersonas įkūnijo Brendano Fraserio sūnėną 3D filme „Kelionė į Žemės centrą“, o po metų jis pasirodė filme „Vampyro padėjėjas". 2010 m. Džošas vaidino dramoje „Vaikams viskas gerai“ kartu su Anete Benning, Marku Ruffalo ir Džuliana Moore. Tais pačiais metais jis pasirodė filme „Trečioji taisyklė“.

2011-dabar[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Džošas Hačersonas ir Dženifer Lawrence 2012 m. „San Diego Comic-Con International“ renginyje.

2011 m. Hačersonas vaidino siaubo komedijoje „Palikti po pamokų“. Jis taip pat buvo šio filmo prodiuseris. 2012 m. kovo 23 d. pasirodė pasaulinį pripažinimą pelnęs nuotykių ir išlikimo trileris „Bado žaidynės“, kuris buvo pastatytas pagal rašytojos Suzanos Collins knygą. Hačersonas džiaugėsi turėjęs galimybę kartu dirbti su Vudžiu Harrelsonu, nes pastarasis buvo didelis jo gerbėjas. Vudį jis laikė talentingu aktoriumi bei geru draugu[11]. Dženifer Lawrence atliko Ketnės Everdin vaidmenį, o Hačersonas – Pito Melarko. Pitas nėra nuožmus veikėjas, turi silpną charakterį, tačiau vis tiek sužavi narsią kovotoją Ketnę[12]. Dženifer su Džošu puikiai sutarė jau nuo pirmo susitikimo. Priežastis lėmusi stiprų ryšį buvo gyvenamoji aplinka, nes abu kilę iš Kentukio. Vėliau Hačersonas su Lawrence tapo gerais draugais. Ruošiantis filmavimui aktoriaus laukė keli išbandymai. Jis turėjo priaugti beveik 7 kilogramus. Sunkiausia jam buvo ne sportuoti, o valgyti penkis kartus per dieną. Taip pat, Hačersonas turėjo nusidažyti plaukus šviesia spalva[13]. „Bado žaidynės“ aktoriui atnešė didelę sėkmę. 2012 m. MTV jam skyrė apdovanojimą už geriausią kovos bei bučinio sceną. Tais pačiais metais iš nacionalinės teatro savininkų asociacijos Hačersonas pelnė CinemaCon apdovanojimą.

Džošas Hačersonas filmo „Kelionė į paslaptingąją salą“ premjeroje 2012 m. Sidnėjuje.

2012 m. pasirodė mokslinės fantastikos filmas „Kelionė į paslaptingąją salą“, kuriame Hačersonas gavo Šono Andersono vaidmenį. Tai yra filmo „Kelionė į Žemės centrą“ tęsinys. Veikėjas bendradarbiauja su patėviu ir stengiasi surasti savo senelį, kuris yra dingęs paslaptingoje saloje. Patėvio vaidmenį atliko vienas žinomiausių Holivudo aktorių Dveinas Džonsonas[14]. 2013 m. buvo sukurtas filmo „Bado žaidynės“ tęsinys – „Bado žaidynės. Ugnies medžioklė“. Tai buvo pelningiausias filmas aktoriaus karjeroje. „Bado žaidynės. Ugnies medžioklė“ uždirbo daugiau kaip 850 mln. JAV dolerių. Džošas Hačersonas ir Dženifer Lawrence MTV filmų apdovanojimuose pelnė geriausių aktorių apdovanojimus[15]. 2014 m. Hačersonas pasirodė filme „Eskobaras: kruvinas rojus“, kuriame atliko personažo Niko vaidmenį. Tais pačiais metais buvo sukurta mokslinė fantastika „Bado žaidynės: Strazdas Giesmininkas. 1 dalis“. Filmą režisavo amerikiečių prodiuseris ir režisierius Francisas Lawrence.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. White, Danny (2013). „Jennifer, Liam and Josh– An Unauthorized Biography of the Stars of The Hunger Games“, Michael O' Mara Books Limited. ISBN 978-1-78243-184-8.
  2. By crazymoviereviewer, „Connor Hutcherson Biography“, Imdb.com
  3. Shaffer, Jensen (2012). „Josh Hutcherson: The Hunger Games' Hot Hero“
  4. „The Verge: Josh Hutcherson“, Aug 3, 2009
  5. Editors, TheFamousPeople.com „Josh Hutcherson Biography“, TheFamousPeople.com website, July 25, 2017
  6. By Anonymous, „Josh Hutcherson Biography“, Imdb.com
  7. „Miracle Dogs & Miracle Dogs Too – Double Feature“ Archyvuota kopija 2015-10-17 iš Wayback Machine projekto., Christiancinema.com
  8. By Mark Sells, „Josh Hutcherson Interviewed by Mark Sells November 2005“. Archived from „the original“ on August 27, 2008
  9. „27th Annual Awards“, Young Artist Association, March 25, 2006. Archived from „the original“ on July 4, 2010
  10. By Nathan Southern, Rovi, „Josh Hutcherson Biography“, Fandango.com
  11. By Sarah Dobbs, „Josh Hutcherson interview: The Hunger Games“, denofgeek.com, Mar 16, 2012
  12. By Tom, „The Five Best Josh Hutcherson Movies of His Career“, tvovermind.com, 2018
  13. By People Staff, „Peeta Mellark“, People.com, March 28, 2012
  14. By Neil Genzlinger, „Volcanic Adventures in Jules Verne Country“, nytimes.com, Feb 9, 2012
  15. „„Bado žaidynės. Ugnies medžioklė“ susišlavė pagrindinius MTV kino apdovanojimus“, kauno.diena.lt, Balandžio 14, 2014