Jonas Feliksas Tarnovskis (1842)

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Jonas Feliksas Tarnovskis (1842)
Tarnovskiai
Tarnovskių herbas
Tarnovskių herbas
Gimė 1777 m. gegužės 6 d.
Mirė 1842 m. gegužės 3 d. (64 metai)
Tėvas Jonas Jackus Tarnovskis
Motina Rozalija Časka
Sutuoktinis (-ė) Valerija Stroinovska

Jonas Feliksas Tarnovskis (lenk. Jan Feliks Amor Tarnowski; 1777 m. gegužės 6 d., Dzikovo pilis, Tarnobžegas – 1842 m. gegužės 3 d. ten pat) – grafas, Lenkijos politinis ir visuomeninis veikėjas, kolekcionierius, istorikas.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Jono Felikso Tarnovskio žmona Valerija Stroinovska

Aristokratų, grafų Tarnovskių giminės atstovas, herbo „Leliva“ savininkas.

Buvo auklėjamas prižiūrint savo dėdės Tadeušo Časkio. Savo kelionių po Lenkiją ir užsienyje metu su dideliu entuziazmu rinko retas knygas ir rankraščius, taip pat meno kūrinius.

Po Vienos traktato, kuriant Lenkijos kongreso karalystę, buvo paskirtas referendariatu, po to senatoriumi-kaštelionu; taip pat buvo Valstybės tarybos ir švietimo komisijos narys.

Istorinių darbų autoriu, užsiėmė senovės literatūros kūrinių vertimu į lenkų kalbą. Buvo „mokslo draugų draugijos“ Varšuvoje narys, bendradarbiavo su imperatorišku Vilniaus universitetu, pirmouju rektoriumi kurio buvo jo žmonos Valerijos brolis – Jeronimas Stroinovskis.

1825 m. tapo Švento Stanislovo 1-mo laipsnio ordino kavalierius.

Dzikovo pilis

Grafas Tarnovskis ir jo žmona Valerija (iš Stroinovskių) pirmus reikšmingus pirkinius padarė būdami Italijoje 1803–1804 m. Jau XIX amžiaus pirmoje pusėje giminės dvare rinko labai vertingas meno kūrinių kolekcijas, tapybos, prabangos daiktus, didelę biblioteką ir archyvą, unikalius dokumentus, vertingas knygas, istorines relikvijas ir kita.

Po 1830 m. pastoviai gyveno giminės dvare Dzikove tarp savo kolekcijų.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]