Jėzaus veržlė

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Bell 222U Jėzaus veržlė rankoje ir įmontuota straigtasparnyje.

Jėzaus veržlė – sraigtasparnio detalė, laikanti jo pagrindinį rotorių (besisukančias mentes)[1] . Šį žodį pirmieji pradėjo naudoti amerikiečių kareiviai karo Vietname metu. Techninis detalės pavadinimas yra pagrindinį rotorių laikanti veržlė (angl. main rotor retaining nut). Terminas vartojamas grožinėje tą karą aprašančioje literatūroje. Šią detalę veteranai vieni kitiems įteikia kaip pagarbos simbolį,

Pavadinimas kilo iš to, jog šiai veržlei atsisukus ar lūžus rotorius atsiskiria nuo sraigtasparnio, kurio skridimo galimybės po to „niekuo nesiskiria nuo priekalo“ [1]. Taigi pilotams beliktų melstis Jėzui. Tokių katastrofų aviacijos istorijoje pasitaikė labai nedaug. Kai kurie naujesni sraigtasparnių modeliai šios detalės nebeturi. Šiuo terminu vėliau pradėtos vadinti ir įvairios kitos detalės, kurių gedimas gali būti mirtinai pavojingas su mašina dirbantiems žmonėms.

Kai kurios krikščionių grupės pasirinko Jėzaus veržlę savo simboliu, nes tai kritinis komponentas, be kurio, kaip ir be tikėjimo, neįmanoma išsigelbėti[2].

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. 1,0 1,1 Apibrėžimas amerikiečių veteranų tinklalapyje [1]
  2. The Friday Night Jesus Nuts [2] Archyvuota kopija 2011-02-08 iš Wayback Machine projekto.