Irako Kurdistano demokratinė partija

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Kurdistano demokratinė partija
Partiya Demokrata Kurdistanê
پارتی دیموکراتی کوردستان الحزب الديمقراطي الكردستاني
LyderisMasudas Barzanis
Įkurta1946 m. rugpjūčio 16 d.
BūstinėErbilis
Politinė ideologijanacionalizmas
Svetainė
Oficiali

Irako Kurdistano demokratinė partija (KDP, kurdiškai – Partî Dêmokratî Kurdistan / Irak , arabiškai – Hizb al – Dimuqrati al – Kurdistani 'Iraq) – Kurdistano socialinės demokratijos krypties partija, veikianti Irake, Irane (Irano Kurdistano demokratinė partija), Sirijoje ir Libane.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Įsteigta 1946 m. rugpjūčio 16 d. Mahabade (Iranas) Mahabado respublikos generolo Mulos Mustafos Barzanio ir jo draugų iniciatyva. Irano kariuomenei užėmus Mahabadą M. Barzanis su 520 kovotojų pabėgo į TSRS, vėliau atkūrė partijos grupes visame Irako Kurdistane. 1953 m. susiformavo partijos marksistinė ideologija.

1958 m. nuvertus Irake monarchiją KDP legalizuota, jos nariai dalyvavo kuriant arabų ir kurdų valstybės konstituciją. Tačiau 1961 m. Irako armija pradėjo kovą prieš kurdus, pareikalavusius didesnės autonomijos. KDP pradėjo kurti savo Revoliucinę armiją. 1963 m. partija skilo, vadinamoji Politbiuro grupė pradėjo derybas su Irako prezidentu, o 1966 m. ir ginkluotą kovą su KDP. 1970 m. buvo pasiekta taika, tačiau kurdų susipriešinimą Irako valdžia toliau skatino.

1991 m. su PUK sudarė Kurdistano vyriausybę, dalyvavo renkant demokratinę Nacionalinę asamblėją. 1994 m. pašlijus santykiams su PUK tęsė ginkluotą kovą prieš Iraką visame krašte. 1998 m. Vašingtone buvo pasirašyta PUK ir KDP taikos sutartis, leidusi sustiprinti kovą prieš S. Huseino režimą.

2003 m. nuvertus S. Huseino režimą partija buvo legalizuota, dalyvavo Irako valdančiosios tarybos darbe. 2005 m. parlamento rinkimams su PUK ir mažesnėmis Kurdai|kurdų partijomis sudarė Kurdistano demokratinį patriotinį aljansą, kuris laimėjo 25,6 % balsų ir 53 vietas iš 275 parlamento vietų.

Pirmininkai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • 1946 m. Mustafa Barzanis,
  • 1979 m. Masudas Barzanis.