Išleidžiamieji paviršinių nuotekų tvenkiniai

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Išleidžiamieji lietaus nuotekų tvenkiniai – vienas iš paviršinių nuotekų surinkimo ir tvarkymo sistemos elementų. Tai dirbtinai suformuota dauba, kuri prisipildo tik liūčių metu. Tvenkinys turi dvi funkcijas: akumuliuoti nuotekų debitą liūčių, poplūdžių bei potvynių metu bei valyti nuotekas nuo kietųjų dalelių.

Išleidžiamojo paviršinių nuotekų tvenkinio schema

Veikimo principas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Lietaus nuotekos tvenkinyje akumuliuojasi tol, kol nuotekų tinklai pasidaro pajėgūs priimti nuotekas susikaupusias tvenkinyje. Kol tvenkinys ištuštėja, nuotekose esančios skendinčios medžiagos nusėda į dugną. Išleidžiamajame tvenkinyje iš nuotekų pašalinamos tik didžiosios dalelės, nes išbuvimo trukmė jame sąlyginai maža (6-12 valandų).

Struktūra[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Išleidžiamasis tvenkinys yra dirbtinai suformuota negili dauba (dažniausiai aukštis nesiekia 2 metrų), su nuožulniais šlaitais[1] kurių nuolydis ne didesnis kaip 20 m/100 m. Įtekėjimo dalyje gali būti įrengtos grotos, nešmenims sulaikyti bei papildomos konstrukcijos atitekančių nuotekų energijai sumažinti, tam kad nebūtų pažeista tvenkinio konstrukcija ar išplautas gruntas. Išleidimo dalis yra žemiausioje tvenkinio vietoje. Tvenkinio dugne gali būti įrengtas latakas, nedideliam debitui, kai nevyksta liūtis. Kadangi tvenkinio dugnas bei šlaitai apsėti žole, jis gali atlikti ir rekreacinę funkciją: jame gali būti įrengti pėsčiųjų takai, parkai, futbolo aikštelės. Jei tvenkinys atlieka rekreacinę funkciją, prie jo turi būti įrengta perspėjimo sistema, apie būsimą tvenkinio užpildymą.

Įtekėjimo grotos

Priežiūra[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • Priežiūrai pasirenkamas laiko tarpas, kuomet nenumatomi lietūs;
  • Vizualinė tvenkinio apžiūra: šuliniai, grotos, šlaitai bei dugnas
  • Iš tvenkinio pašalinami susikaupę nešmenys, išvalomos grotos.[2]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]