Hormūzo sąsiauris

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Hormūzo sąsiaurio žemėlapis
Hormūzo sąsiaurio vaizdas iš palydovo

Hormūzo sąsiauris (pers. تنگه هرمز = Tangeh-ye Hormoz, arab. مضيق هرمز = Maḍīq Hurmuz) – siauras, strategiškai svarbus vandens kelias tarp Omano įlankos pietryčiuose ir Persijos įlankos pietvakariuose. Iš šiaurės prie įlankos prieina Iranas, iš pietų – JAE bei Omano eksklavas Musandamas. Sąsiaurio pavadinimas kilęs iš Hormūzo salos, esančios šiaurinėje sąsiaurio dalyje, vardo.

Geografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Sąsiaurio ilgis 195 km, plotis svyruoja nuo 55 iki 115 km, o siauriausioje vietoje siekia ~34 km. Sąsiaurio vidutinis gylis 56 m, laivakelio gylis 27–229 m. Laivams praplaukti sąsiauris padalintas į du 2,5 km pločio transporto kanalus, atskirtus 5 km buferine zona. Sąsiauryje yra keletas salų, iš kurių didžiausia – Kešmas, didžiausias uostas – Bender Abasas. Vandens druskingumas 37-38%. Sąsiauriu teka srovės – vasarą iš rytų į vakarus, žiemą – iš vakarų į rytus. Didžiausias potvynių aukštis siekia 4,5 m.[1]

Įvykiai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Hormūzo sąsiauris – vienintelis jūros kelias į atvirą vandenyną iš naftos turtingų Persijos įlankos šalių. Hormūzo sąsiauriu praplukdoma ~20 % pasaulio naftos pasiūlos[2][3]. Dėl šios priežasties XX a. pabaigoje sąsiauryje nereti karinio pobūdžio incidentai. 1988 m. balandžio 18 d. JAV karinės jūrų pajėgos nuskandino Irano fregatą „Sahand“ ir kelis kitus karo laivus, atsakydamos į bandymą nuskandinti JAV karo laivą. 1988 m. liepos 3 d. JAV karo laivas numušė Irano keleivinį lėktuvą Airbus A300. 2007 ir 2008 m. sąsiauryje įvyko keli kariniai incidentai tarp JAV ir Irano karo laivynų. Įtampa sąsiauryje vėl pradėjo augti 2011 m. gruodžio mėn., kai Iranas paskelbė nutrauksiąs naftos tiekimą sąsiauriu tuo atveju, jei Iranui bus įvestos naujos ekonominės sankcijos.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Hormuzo sąsiauris, Ormuzo sąsiauris. Visuotinė lietuvių enciklopedija, T. VII (Gorkai-Imermanas). – Vilnius: Mokslo ir enciklopedijų leidybos institutas, 2005. 656 psl.
  2. Anthony Shadid. With Iran Ascendant, U.S. Is Seen at Fault. The Washington Post, 2007 m. sausio 30 d.
  3. Thirty-two killed by Oman cyclone. BBC News, 2007 m. birželio 8 d.