Hidrogenizuotas krakmolo hidrolizatas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Hidrogenizuotas krakmolo hidrolizatas, HKH (angl. hydrogenated starch hydrolysate, HSH) – kelių poliolių (cukrų alkoholiai, naudojami kaip cukraus pakaitalai) mišinys, naudojamas kaip saldiklis ir drėkiklis. HKH ėmė gaminti viena iš Švedijos kompanijų XX a. 7-tą dešimtmetį. Įvairių HKH saldumas yra nuo 40 iki 90% sacharozės saldumo.

Jungtinėse Amerikos Valstijose HKH gamina trys kompanijos. HKH kaip maisto ingredientas yra leistas Kanadoje, Japonijoje, Australijoje.

Hidrogenizuoti krakmolo hidrolizatai gaminami dalinai hidrolizuojant krakmolą. Dažniausiai naudojamas kukurūzų krakmolas, taip pat bulvių ir kviečių krakmolas. Hidrolizuojant susidaro dekstrinai, kuriuos hidrogenizuojant susidaro polioliai (cukrų alkoholiai).

Hidrogenizuoti krakmolo hidrolizatai panašūs į sorbitolį: krakmolą visiškai hidrolizavus susidaro gryna gliukozė, kurias hidrogenizavus susidaro sorbitolis. Gaminant HKH krakmolas hidrolizuojamas nevisiškai, susidaro gliukozės ir sudėtingesnių sacharidų mišinys. Jį hidrogenizavus susidaro sorbitolio, maltitolio ir hydrogenizuotų sacharidų su ilgesne grandine (pvz., maltotriitolio) mišinys. Kai mišinyje nevyrauja nė vienas iš išvardintų junginių, mišinys vadinamas tiesiog hidrogenizuotu krakmolo hidrolizatu. Kai kuris nors junginys mišinyje sudaro 50% ar daugiau, mišinys vadinamas sorbitolio sirupu, maltitolio sirupu ir pan.

Panaudojimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Hidrogenizuoti krakmolo hidrolizatai pramonėje naudojami lygiai taip pat kaip ir kiti cukrų alkoholiai. Jie dažnai naudojami kaip saldikliai ir drėkikliai kartu. Kaip kristalizacijos modifikatoriai jie apsaugo sirupus nuo cukraus kristalų susidarymo. Maisto mišiniams jie suteikia tūrio, sodrumo, tekstūros ir klampumo, gali apsaugoti nuo pakenkimo šaldant ar džiovinant. HKH neretai naudojami maišyti su kitais saldikliais, tiek kaloringaisiais, tiek dirbtiniais.

Sveikata ir sauga[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Panašiai kaip ksilitolis HKH sunkiai įsisavinami burnos bakterijų, todėl naudojami kurti becukrius produktus, kurie neskatino ėduonies.

HKH lėčiau įsiurbiami virškinimo trakte, todėl jų glikemijos potencialas artimas gliukozei. Valgomi didesniais kiekiais HKH veikia kaip vidurius liuosuojantis prepratas[1]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]