Hamatas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Hamath)
Siro-hetitų karalystė:
Ḥamāth
Šalis Sirija
Tautos aramėjai
Valstybės XII-VIII a. pr. m. e.
Miestai Hamatas

Hamatas (angl. Ḥamāth) – senovės Sirijos miestas, toje pačioje vietoje, kur dabar yra Hama. Taip pat vadinama šio miesto kontroliuojama siro-hetitų valstybė, egzistavusi apie XIIVIII a. pr. m. e.

Raida[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Hamatas buvo gyvenamas jau nuo Neolito. Ši gyvenvietė buvo patogioje vietoje, įsikūrusi Oronto kilpoje, kas nulėmė jos saugumą. Svarbus miestas Oronto slėnyje šiaurėje buvo Karkaras, o pietuose - Kadešas (netoli dabartinio Homso).

II tūkst. pr. m. e. Hamato istorija nėra labai aiški. Greičiausiai čia viešpatavo Katnos karalystė. XVI a. pr. m. e. regionas buvo prijungtas prie Hetitų imperijos. Kuomet XII a. pr. m. e. iro imperija, čia susiformavo nepriklausoma Hamato valstybė, kontroliavusi visą Oronto aukštupį. Čia įsitvirtino aramėjų kalba ir aramėjų kilmės dinastija.

835 m. pr. m. e. karinę ekspediciją į Siriją surengė Asirijos karalius Šalmaneseras III. Tuometinis Hamato karalius Irhuleni suvienijo pajėgas su kitais Sirijos valstybių karaliais (Damasku, Izraeliu ir kitais) ir sugebėjo atsispirti Asirijos agresijai Karkaro mūšyje. Vėliau buvusių sąjungininkų vienybė žlugo, nes minimos tarpusavio kovos tarp Hamato ir Damasko.

743 m. pr. m. e. Hamathą užpuolė Asirijos Tiglat-Pileseras III, ir paėmė miestą 738 m. pr. m. e. Asirijai užėmus Hamatą, daug gyventojų buvo išžudyta arba ištremta, o kraštą ėmė masiškai kolonizuoti asirai. Po 720 m. pr. m. e. Hamato sukilimo, miestas buvo sudegintas, o brangenybės išvežtos.

Hamatas vėliau atsigavo tik IV a. pr. m. e., kaip helenistinis miestas Epifanėja.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]