Gyvenimo aprašymas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.

Gyvenimo aprašymas (CV, lot. curriculum vitae – gyvenimo kelias) – duomenys, kuriuos darbo ieškantis asmuo pirmiausia pateikia galimam darbdaviui. Tai nėra tikras asmens gyvenimo aprašymas: darbdaviui pirmiausia rūpi žmogaus tinkamumas konkrečiam darbui, Gyvenimo aprašymas dažnai siekia išsamiai apibūdinti karjeros istoriją, tačiau (priklausomai nuo šalies) gali būti naudojamas taip pat kaip ir 1–2 puslapių kvalifikacijų ir darbo patirties santrauka pateikiant tik naujausius įvykius. Daugelyje šalių gyvenimo aprašymas paprastai yra pirmasis dalykas, su kuriuo susiduria darbdavys, ir jis paprastai naudojamas kandidatų patikrinimui, po kurio dažnai seka darbo interviu. Gyvenimo aprašymo taip pat gali būti prašoma pretendentų į studijų programas, stipendijas ar mokslinius tyrimus. Nuo 2010 m. tapo populiaru, kad pareiškėjai darbdaviams pateikia elektroninį savo CV tekstą naudodamiesi el. paštu, internetine įdarbinimo svetaine ar į darbą orientuota socialinių tinklų paslaugų svetaine, tokia kaip „LinkedIn“.

Turinys[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Jungtinėje Karalystėje ir Airijoje gyvenimo aprašymas yra trumpas (paprastai daugiausia dviejų A4 formato puslapių ilgio), todėl jame pateikiama tik darbo ieškančio asmens darbo istorijos, kvalifikacijos, išsilavinimo santrauka ir tam tikra asmeninė informacija. Kai kuriose Azijos šalyse yra įtraukiama reikalingos pareiškėjų nuotraukos, gimimo data ir naujausia informacija apie atlyginimus. Gyvenimo aprašymai dažnai pritaikomi atsižvelgiant į konkrečią poziciją, į kurią pretenduoja darbo ieškantis asmuo. CV taip pat gali būti pratęstas įtraukiant papildomą puslapį ieškančio darbo leidiniams, jei jie yra svarbūs darbui.

Jungtinėse Amerikos Valstijose, Pakistane, Kanadoje, Australijoje, Vokietijoje, Indijoje, Kuboje ir Rusijoje gyvenimo aprašymas yra išsamus dokumentas, naudojamas akademiniuose sluoksniuose ir medicinos karjeroje, kuriame išsamiai aprašomas išsilavinimas, leidiniai ir kiti pasiekimai. CV yra išsamesnis nei resume, trumpesnė santrauka, kuri dažniau naudojama paraiškose dėl darbo. CV paprastai naudojamas kandidatuojant į akademinės bendruomenės pozicijas, o resume paprastai taikoma norint pretenduoti į pramonės, verslo ir viešojo sektoriaus pareigas.[1]

Taip pat skaitykite[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]