Gyvatės įkirtimas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Gyvatės įgėlimas)
Gyvatės įgėlimo žymės
Tris dienas negydyta žaizda po gyvatės įgėlimo

Gyvatės įgėlimas – sužeidimas, kurio metu į žmogaus (ar kito gyvūno) organus patenka gyvatės sušvirkšti nuodai, sukeliantys intoksikaciją. Dažniausiai gyvatės įkerta į apatines galūnes. Pavojingiausi įgėlimai galvos, kaklo srityje. Nuodai pradeda veikti vidutiniškai po 20 min.[reikalingas šaltinis]

Įkirtimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Gyvatės nuodai – tai pakitusios seilės, kuriose yra toksiškai veikiančių enzimų. Šie enzimai lemia gyvatės nuodingumą bei nuodų poveikio pobūdį. Vieni nuodai yra hemotoksinai, kurie ardo kraują ir kenkia kraujagyslėms, kiti yra neurotoksinai, kurie turi nervus paralyžiuojantį poveikį, dar kiti yra citotoksinai, kurie veikia ląstelės lygmenyje. Lietuvoje gyvenančios angies nuodų didžiąją dalį sudaro hemotoksinai.

Nuodingos gyvatės įkandimo žymės – dvi šalia esančios žaizdelės, kurias palieka nuodingieji dantys, nenuodingos – daug mažų žaizdelių, kurias palieka eilė smulkių dantų. Dažniausiai gyvatės įkerta tik užmintos ar suerzintos. Ne visos nuodingos gyvatės kanda iš karto, nes nuodų gamybai jos išeikvoja nemažai energijos. Dėl šios priežasties neskubama be reikalo švaistyti sukauptos nuodų atsargos. Prieš įkirsdama gyvatė dažniausiai bando perspėti įvairiais ženklais, rodo grėsmingą kovinės parengties pozą – plačiai išsižioja, rodydama dantis, šnypščia, spjaudosi (Afrikos ir Azijos kobros), raitosi, išsilenkia S forma. Kąsdama gyvatė taip pat ne visada suleidžia nuodų – pasitaiko taip vadinamų „sausų“ įkandimų, jei gyvatė sušvirkštė visus nuodus neseniai sumedžiotam grobiui, tad kandant pakartotinai, nuodų jau nebus.

Gyvatės nuodai pagal poveikį yra trejopi:

  1. Hemotoksinai sukelia hemolizę (raudonųjų kraujo kūnelių plyšimą) arba sutrikdo kraujo krešėjimą.
  2. Neurotoksinai paralyžiuoja nervinių impulsų plitimą raumenyse ir kritiniais atvejais gali paralyžiuoti kvėpavimo ir rijimo raumenis.
  3. Kardiotoksinai tiesiogiai veikia širdį ir gali sukelti kraujotakos nepakankamumą bei šoką. Gyvačių nuodai gali sukelti ne tik minėtus požymius, bet ir įvairiausio pobūdžio alergines reakcijas bei įvairių organų veiklos sutrikimus.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]