Grinvičo laikas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Peršokti į: navigaciją, paiešką
Laiko juostos Europoje

Grinvičo laikas (angl. Greenwich Mean Time, GMT) – terminas, nusakantis vidutinį saulinį laiką Karališkoje observatorijoje, Grinviče, Anglijoje. Dažnai siejamas su pasauliniu koordinuotuoju laiku (angl. Coordinated Universal Time, UTC).

Anksčiau GMT buvo laikomas tikslaus laiko atskaitos tašku. Laikas kitose laiko juostose buvo matuojamas nuo Grinvičo. Dabar GMT laikas pakeistas pasauliniu koordinuotu laiku (UTC). Tačiau ir dabar vartojamas GMT terminas, kai kalbama apie laiko juostas, pavyzdžiui, Internete.

Laikas nusakomas tokiu formatu:
Wed, 22 Dec 2004 23:28:10 GMT+2
Wed, 22 Dec 2004 14:28:10 GMT-7
Thu, 23 Dec 2004 00:28:10 GMT+3
Čia yra užrašytas tas pats laikas skirtingose laiko juostose.

Laiko juostos Europoje, žr. paveikslėlį:
Mėlyna – Vakarų Europos laikas (WET) UTC (GMT)
Raudona – Centrinės Europos laikas (CET) UTC+1 (GMT+1)
Geltona – Rytų Europos laikas (EET) UTC+2 (GMT+2)
Žalia – Maskvos laikas (MSK) UTC+3 (GMT+3)

Nuorodos[taisyti | redaguoti kodą]