Giedrė Dirvanauskaitė

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Giedrė Dirvanauskaitė (g. 1976 m.) – lietuvių violončelininkė, Baltijos šalių kamerinio orkestro „Kremerata Baltica“ bendraįkūrėja.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Gimė 1976 m. Kaune, muzikų šeimoje. 1995 metais baigė Nacionalinę M. K. Čiurlionio menų mokyklą (mokytojo Romano Armono klasę), 1999 m. – studijas Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje (prof. S. Sondeckienės klasę). Ištekėjusi, sutuoktinis – Gidonas Kremeris.

Kūrybinė veikla[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kelių nacionalinių konkursų laureatė, dalyvavo M. Rostropovičiaus, D. Geringo, G. Kremerio, V.Hagen ir kitų meistriškumo kursuose. Muzikavo Vilniaus kvarteto rengiamame cikle „Vilniaus kvartetas ir jaunieji talentai”, jaunimo festivalyje „Atžalynas”, kamerinės muzikos festivalyje Gštate (Šveicarija), kasmet dalyvauja G. Kremerio kamerinės muzikos festivalyje Lokenhauze (Austrija). Kaip solistė grojo su Lietuvos nacionaliniu simfoniniu, Lietuvos kameriniu, „Kremerata Baltica” orkestrais, su tarptautiniais orkestrais grojo Vokietijoje, Belgijoje, Japonijoje. Dalyvauja įvairių sudėčių kamerinės muzikos ansamblių projektuose, koncertuoja Lietuvoje ir už jos ribų. Tarp jos kamerinės muzikos partnerių yra tokie muzikantai kaip Martha Argerich, Haincas Holigeris, Jurijus Bašmetas, Sa Čen, Gidonas Kremeris, Danilas Trifonovas ir Chatija Buniatišvili.[1]

2015 m. Dirvanauskaitė buvo nominuota „Grammy“ apdovanojimui už geriausią klasikinį rinkinį.[2] 2017 m. Ji bendradarbiavo su Danilu Trifonovu ir Gidonu Kremeriu įrašinėjant Rachmaninovo trio, kurį 2017 m. išleido „Deutsche Grammophon“.[3]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. https://www.kremeratabaltica.com/portfolio-item/giedre-dirvanauskaite/ Archyvuota kopija 2019-07-30 iš Wayback Machine projekto.
  2. „Giedrė Dirvanauskaitė“ (anglų). 2018-05-22.
  3. https://www.gramophone.co.uk/review/preghiera