Garbė Jėzui Kristui!

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Garbė Kristui!)

Garbė Jėzui Kristui! (lot. Laudetur Jesus Christus) – katalikiškas pasisveikinimas. Atsakymas į pasisveikinimą – „Per amžius! Amen.“ (lot. In aeternum! Amen.) arba „Per amžių amžius! Amen.“ (seniau dar – „Ant amžių amžinųjų!“ ir kt.). Dažnai atliepas sakomas ir be žodžio „Amen“. Kiti šio katalikiško pasiveikinimo variantai – „Tebūnie pagarbintas!“ ir kiti.

Šiuo metu toks pasisveikinimas vartojamas (palyginti su ikisovietinės okupacijos metais) gana retai. Dažniausiai – sveikinantis su katalikų dvasininku (kunigu), vienuoliu, oficialioje religinėje aplinkoje, kur religinio pobūdžio pasisveikinimas (ypač religiniuose renginiuose, pvz., šermenyse, laidotuvėse) gali būti laikomas svarbiu, taip pat netiesiogiai siekiant parodyti savo religingumą ir pan.

Laudetur Jesus Christus[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Vatikane „Laudetur Jesus Christus“ yra oficialus Vatikano radijo pasisveikinimas.

Vokietijoje „Laudetur Jesus Christus“ žinomesniu tapo, pradėjus rodyti TV serialus kaip Mit Leib und Seele, Pfarrer Braun, Um Himmels Willen ir kitus.

Garbė Kristui![redaguoti | redaguoti vikitekstą]

„Garbė Kristui!“ – tiek žodinis, tiek ir rašytinis ateitininkų pasisveikinimas. Oficialiuose susirašinėjimuose sveikinys dedamas raštų pradžioje, viršuje, arba pačioje pabaigoje, dešinėje pusėje. Pradedant oficialų renginį, atidarant susirinkimą (ir pan.), pirmininkas, vadovas, renginio vedėjas pasveikina susirinkusiuosius. Atsakymas į pasisveikinimą – „Garbė!“[1].

Išnašos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Ateitininkų įžodžio programa Archyvuota kopija 2009-05-30 iš Wayback Machine projekto. 23 psl., 2006 m. (PDF)