Gandakas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Gandakis)
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Gandakas
Gandako tarpeklis Himalajuose
Gandako tarpeklis Himalajuose
Ilgis 650 km
Baseino plotas 44 300 km²
Vidutinis debitas 8000 m³/s
Ištakos Himalajai
Žiotys Gangas
Šalys Nepalas, Indija

Gandakas (hind. गंडक, IAST: Ganḍak) – upė Nepale ir Indijoje; Gango kairysis intakas.

Gandakas susidaro susiliejant septynioms pagrindinėms upėms, bendrai vadinamoms Sapta Gandaki. Jos yra Daraudė, Setė, Madė, Kali, Darsjandė, Budhė ir Trišulė.

Tarp šių septynių pagrindine Gandako upe laikoma Kali Gandaki, kuri prasideda Nepale, šiaurinėje Himalajų pašlaitėje (Mustango slėnyje) netoli Tibeto sienos, susiliejus Nup Ču ir Šar Ču upėms. Teka į pietvakarius Mustang Kholos (t. y. „Mustango upės“) pavadinimu. Nuo santakos su Kagbeniu upė vadinama Kali Gandaki ir teka pro thakalių gyvenvietes. Pro Himalajus prasiveržia Andha Galči tarpekliu, tarp Daulagirio ir Anapurnos kalnų.

Piečiau tarpeklio teka aukštumomis, į ją įsilieja kitos upės. Pasiekusi Mahabharatos kalnus pietuose, Kali Gandaki pasuka į rytus, o prie Devighato susilieja su Trišulės upe. Nuo to taško vadinama Narajane. Ši upė drėkina vidunių terajų slėnį Čitvaną, kerta Šivaliko kalnagūbrį ir įteka į Indiją.

Toliau teka Indo-Gangos žemuma. Įteka į Gangą netoli Hadžipuro.

Vidutinis debitas 800 m³/s, tačiau vasarą siekia 15 tūkst. m³/s. Dažni poplūdžiai. Gandako vanduo naudojamas drėkinimui, įrengta galinga hidroelektrinė. Žemupys laivuojamas.