Friedrich Fröbel

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Frydrichas Vilhelmas Augustas Friobelsas
Gimė 1782 m. balandžio 21 d.
Oberveisbachas/Tiuringijos miškas, Šventoji Romos imperija
Mirė 1852 m. birželio 21 d. (70 metų)
Marijentalis, Vokiečių konfederacija
Veikla pedagogas ir vaikų darželio įkūrėjas
Vikiteka Friedrich Fröbel

Frydrichas Vilhelmas Augustas Friobelsas (vok. Friedrich Wilhelm August Fröbel; 1782 m. balandžio 21 d. Oberveisbachas/Tiuringijos miškas, Šventoji Romos imperija – 1852 m. birželio 21 d. Marijentalis, Vokiečių konfederacija) buvo vokiečių pedagogas ir Johano Pestalozio mokinys. Ypatingai pasižymėjo netik dėl to, kad atpažino ankstyvojo amžiaus vaikų ugdymo svarbą, bet ir sukūrė sistemą, kuri tai skatina. Jis yra pirmojo vaikų darželio įkūrėjas, kuris buvo įkurtas 1840 m. Bad Blankenburge. Skirtumas nuo tuo metu egzistavusių vaikų priežiūros įstaigų buvo toks, kad vaikų darželyje vadovavosi pedagogine koncepcija. Vaikų darželis sujungė vaikų priežiūrą su ugdymu ir auklėjimu.

Friobelso garbei, jo gimtadienio diena paskelbta pasauline vaikų darželio diena[1], o JAV ši diena švenčiama kaip nacionalinė vaikų darželio diena (angl. National Kindergarten Day)[2]. Šiuo metu pasaulyje yra daug vaikų darželių pavadintų jo garbei, kuriuose vadovaujamasi jo pedagogine sistema. Vienas iš svarbiausių Friobelso pedagogikos aspektų yra suaugusiųjų žaidimas su vaikais, bei pagalba jiems susipažinti su pasauliu ir jį suprasti.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Literatūra[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • Henny Schumacher: Friedrich Fröbels Ideen im Lichte der Gegenwart. (=Die Lebensschule Bd. 13) C. A. Schwetschke & Sohn, Berlin 1923.
  • Manfred Berger: 150 Jahre Kindergarten. Ein Brief an Friedrich Fröbel. Frankfurt 1990 (vergriffen)
  • Manfred Berger: Frauen in der Geschichte des Kindergartens. Ein Handbuch. Frankfurt 1995

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]