Franz Mesmer

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Francas Mesmeris

Francas Frydrichas Antonas Mesmeris (Franz Friedrich Anton Mesmer; 1734 m. gegužės 23 d. – 1815 m. kovo 5 d.) – vokiečių gydytojas ir teologas, sukūręs mesmerizmo teoriją.

Gyvų būtybių magnetizmas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

1774 m. Mesmeris sukūrė „dirbtinį potvynį“, kuriuo gydė isterijos kamuojamą moterį Esterlin, duodamas atsigerti geležies prisodrinto skysčio. Kai gydytojas judindavo magnetus skersai ir išilgai jos kūno, panelė imdavo jausti energijos srovių tėkmę. Pacientė greitai pagijo, o Mesmeris atrado dar įdomesnių dalykų. Paaiškėjo, kad šiam reikalui magnetas net nereikalingas – tiesiog judindamas pirštus gali sukelti tai, kas buvo pavadinta „gyvų būtybių magnetizmu“. Jis greitai nutraukė magnetų naudojimą, kaip jo gydymo dalį. Mesmerio disertacija Vienos universitete (MD, 1766 m.), kuri buvo skolinta iš britų gydytojo Ričardo Mido darbų, teigė, kad gravitacinis planetų pritraukimas veikia žmogaus sveikatą, paveikiant nematomą skystį, esantį žmogaus kūne ir visoje gamtoje. Pasak Mesmerio, „gyvų būtybių magnetizmas“ gali būti sukeltas bet kokiu magnetizuotu objektu ir veikiamas bet kurio apmokyto asmens. Liga atsiranda dėl kliūčių, trukdančių tekėti skysčiui per kūną, ir šias kliūtis gali sudaryti „krizės“ (transų būklės ar traukuliai), kuriuos reikia pašalinti, siekiant atkurti asmens skysčių srauto harmoniją. A. Mesmeris sukūrė įvairius terapinius gydymo būdus, kad pasiektų darnų skysčių tekėjimą.

Mesmerio nuomone, gyvų būtybių magnetizme nėra nieko antgamtiško – tarp gyvų kūnų ir negyvų objektų vykstantys energijos mainai, manė gydytojas Francas, yra toks natūralus dalykas kaip ir žemės trauka. Tarp planetų ir gyvų būtybių cirkuliuoja sveikatą užtikrinančios srovės. Kai jos sutrinka, žmogus tiesiog suserga. Jo darbas buvo nukreipti tėkmę įprasta vaga.