Franklin Booth

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Franklin Booth
Franklin Booth portretinė nuotrauka, 1913 m.
Visas vardas Jay Franklin Booth
Gimė 1874 m. liepos 8 d.
Carmel, Indiana, JAV
Mirė 1948 m. rugpjūčio 25 d. (74 metai)
Niujorkas, JAV
Tautybė amerikietis
Tėvas John Thomas Booth
Motina Susan Wright
Veikla iliustruotojas
Alma mater School of the Art Institute of Chicago

Art Students League of New York

Franklin Booth (g. 1874 m. liepos 8 d. – 1948 m. rugpjūčio 25 d.) – amerikiečių dailininkas, žinomas dėl savo detalių iliustracijų atliktų plunksna ir tušu. Jis turėjo unikalų iliustracijų stilių, įkvėptą ankstyvuoju medžio raižinių iliustracijų atkūrimu plunksna ir tušu. Dėl savo piešėjo įgūdžių ir stiliaus jis tapo populiariu XX a. pradžios žurnalų iliustratoriumi.

Pirmojo pasaulinio karo metais jis kūrė plakatus, skirtus mobilizacijai, lėšų rinkimui ir kitoms reikmėms. Išpopuliarėjus Art Deco stiliaus iliustracijoms, vėlesniais metais jo darbai pasirodydavo komerciniuose leidiniuose ir kataloguose. Jis buvo vienas iš „Phoenix Art Institute“ įkūrėjų ir 21 metus dirbo pedagoginį darbą.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Jaunystė[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Jay Franklin Booth gimė 1874 m. ir užaugo ūkyje netoli Carmel, Indianos valstijoje. Jis buvo tėvų Susan Wright ir John Thomas Booth aštuonių vaikų šeimoje trečiasis vaikas. Vaikystėje jis buvo tvirtai apsisprendęs tapti menininku. Jis studijavo paveikslėlius knygose ir žurnaluose, įskaitant „Scribner's“ ir „Harper's“. Jo neįprasta technika kilo iš jo kruopštaus žurnalo iliustracijų kopijavimo, kurias laikė tušo iliustracijomis, o iš tikrųjų tai buvo medžio raižiniai. Dėl to jis išvystė piešimo stilių, sudarytą iš tūkstančių linijų, kurių kruopštus išdėstymas viena šalia kitos lėmė tankio ir atspalvių skirtumus. Jo kūrybai būdingi kraštutiniai masteliai: dideli pastatai ir miškai, iškylantys virš smulkių figūrų, dekoratyvūs ritiniai ir apvadai, klasikinės rankų raidės ir medžiai.[1]

Įvertinimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Dėl savo įgudusio braižo ir unikalaus stiliaus jis tapo populiariu iliustruotojumi.[2]

Visada stovėdavau užburtas prieš vieną iš kilnių Booth plunksnos paveikslų. Šiandien jie primena Amerikos iliustracijų aukso amžių, kai tokie milžinai kaip Pyle, Abbey, Remington ir Gibson nustatė sunkiai pasiekiamus standartus. Booth užsitarnavo vietą šalia tokių vyrų kaip šie.

amerikiečių iliustruotojas ir tapytojas Dean Cornwell [3]

Vis dar norėčiau mokėti piešti plunksna taip, kaip tai darė Franklin Booth. Dabartinis studentas, norintis greitos sėkmės, turėtų būti priverstas nukopijuoti kelias jo iliustracijas vien dėl disciplinos. Kadaise taip darydavau tiesiog iš meilės.

amerikiečių karikatūristas Milton Caniff [4]


Galerija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Išnašos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Walt Reed; Roger Reed (1984). The Illustrator in America, 1880-1980: A Century of Illustration (anglų). Niujorkas: Society of Illustrators. p. 89.{{cite book}}: CS1 priežiūra: multiple names: authors list (link)
  2. Jeff A. Menges (2016). 101 Great Illustrators from the Golden Age, 1890-1925. Courier Dover Publications. pp. 28–29. ISBN 978-0-486-43081-2.
  3. 20 Franklin Booth Masterpieces. Frances Publishing. 1947.
  4. 20 Franklin Booth Masterpieces. Frances Publishing. 1947.