Fotokomiksas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Fotokomiksas (arba „fotonovelė“) – vienas iš komikso žanrų, kuriame vietoje piešinių naudojamos nuotraukos. Jie praėjusio amžiaus antroje pusėje buvo populiarūs Italijoje, Ispanijoje, taip pat Lotynų Amerikoje.

Komiksų nuotraukoms dažnai pozuoja realūs žmonės (aktoriai, modeliai, kartais – politikai), interneto memų personažai, taip pat žaislai. Kartais fotokomiksų nuotraukos papildomos piešiniais arba animaciniais personažais.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Fotokomikso pavyzdys
Fotokomikso pavyzdys

Fotokomikso pradžia gali būti laikomi 1927m., kuomet JAV bulvarinės spaudos pradžioje mėginta kurti seriją anekdotinių situacijų nuotraukų su „Ziegfeld Follies“ parodijų teatro atlikėjais Eddie Cantor ir Frances Upton. Situacijos buvo paimtos iš jų pasirodymų, o ant nuotraukų buvo pridėti žodžių balionai.[1]

1940 m. foto komiksai atsirado Italijoje, kur po dešimtmečio tapo itin populiarūs[2][3] (vėliau išgarsėjusi aktorė Sophia Loren taip pat buvo šių komiksų modeliu). 1966–69 m. buvo leidžiamas kriminalinis komiksas „Killing“.

7 praėjusio amžiaus dešimtmetyje komiksai ėmė populiarėti Lotynų Amerikoje, ypač Meksikoje.

1960–65 m. JAV ir Kanadoje humoristines fotosesijas publikavo žurnalas „Help!“. Panašias nuotraukas, tik su apsinuoginusiomis moterimis, vėliau ėmė spausdinti žurnalas „National Lampoon“. Išpopuliarėjo fotonovelės – knygos minkštais viršeliais, tačiau netrukus fotokomiksai virto tik reklaminiu priedu prie originalaus kūrinio.

Jungtinėje Karalystėje fotokomiksai buvo populiarūs 8 dešimtmetyje (žurnalas „Jackie“), tačiau vėliau susidomėjimas jais nuslopo.

Kurį laiką dar gyvavo ir internetiniai komiksai („Night Zero“, „A Softer World“). Šiuo metu programinė įranga, leidžianti prie asmeninių nuotraukų pridėti žodžių balionusir juos įtraukti į pasakojimo maketus, taip pat atgaivino susidomėjimą šia medijos forma.[4]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. New York Daily News, December 13, 1927, p. 32
  2. „The Art of Fotoromanzo on View at Casa Italiana Zerilli Marimo“. Nuoroda tikrinta 2016-09-09.
  3. „Italy's Fumetti: Curiously Sophisticated Pulp Comics - Print Magazine“ (amerikiečių anglų). 2012-06-19. Suarchyvuotas originalas 2016-11-16. Nuoroda tikrinta 2016-09-09.
  4. Eaton, Kit (2014-05-14). „Transforming Your Photos Into Comic Strips“. The New York Times. ISSN 0362-4331. Nuoroda tikrinta 2016-09-09.