Filosofinis akmuo

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.

Filosofinis akmuo (dar vadinamas Išminties akmeniu) – Vakarų alchemikų ieškota mitinė substancija, galinti nevertingus metalus paversti vertingesniais, svarbiausia – auksu ir (arba) sukurti eliksyrą, paverčiantį žmogų nemirtingu. Filosofinis akmuo buvo vienas pagrindinių alchemijos mokslo tikslų (kaip ir universalus tirpiklis, panacėja ar nemirtingumo eliksyras). Filosofinis akmuo taip ir nebuvo sukurtas.

Pasakojimai apie akmenį[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Filosofinis akmuo buvo daugelio metų alchemikų tyrinėjimų objektas. Galiausiai buvo sukurta daugybė užrašų, pasakojimų ir pan., kuriuose pasakojama, kad alchemikams pavyko sukurti šį paslaptingąjį akmenį. Yra išlikę net ir galimų tokios gamybos receptų. Deja, tai neturi jokių realių patvirtinimų.

Filosofinio akmens idėja panaudota ne viename fantastiniame kūrinyje. Pvz., cikle „Haris Poteris“ minimas jį sukūręs alchemikas Nikolas Ugninis arba japoniškame animaciniame seriale „Metalinis Alchemikas“.

Gamybos tikslai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Filosofinio akmens gamyboje vienas pagrindinių, realių alchemikų tikslų buvo būtent pralobti (žinant aukso vertę palyginus su kitais metalais). Taip pat alchemikai bandė įrodyti, kad jie sugeba panaudoti medžiagas ir gamtą savo tikslams.