Fila (įmonė)

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Fila
Pramonėsporto prekės, tekstilė
Įkurta1911 m.
Įkūrėjas (-ai)Ettore Fila
Giansevero Fila
Centrinė būstinėSeulas, Pietų Korėjos vėliava Pietų Korėja Nuo 2007 m.
Produkcijasportinė apranga, avalynė, kamuoliai ir kt.
Tinklalapisfila.com

„Fila“ – buvęs Italijos sporto įrangos gamintojas, nuo 2007 m. veiklą vykdantis Pietų Korėjoje. Iš pradžių įmonę Ettore ir Giansevero Fila įkūrė 1911 m. Coggiola mieste, netoli Bjelos, Italijoje. „Fila Korea“ įsigijo prekės ženklą 2007 m., o 2010 m. rugsėjį Pietų Korėjos biržoje paskelbė pirminį viešąjį siūlymą (IPO). „Fila Holdings“ priklauso golfo įrangos gamintoja „Acushnet Company“.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Björn Borg (1981 m.)

1906 m. broliai Etorė ir Džianseveras Filos prisijungė prie Džiusepės ir Fidžlio Redžių vilnos malūno Bjeloje, Pjemonte, Italijoje.

1911 m. broliai Redžiai pasitraukė iš įmonės ir vilnos fabrikas pasivadino Fratelli Fila S.p.A.

„Fila“ bendrovė buvo oficialiai įkurta 1923 m. Iš pradžių ji gamino drabužius Italijos Alpių gyventojams, visų pirma apatinius.[1]

Aštuntajame dešimtmetyje perėjo prie sportinės aprangos, sudarė sutartį su tenisininku Björn Borg. Po šio sportininko perėjimo prekės ženklas išpopuliarėjo.

1988 m. „Fila“ pakeitė savininkus: iš Italijos chemijos įmonės SNIA S.p.A. į „Fiat“ kontroliuojamą holdingą „Gemina“, vėliau pertvarkytą kaip „Holding di Partecipazioni“.

1991 m. „Fila“ pradėjo orentuotis nebe į drabužių pardavimus Europoje, bet į avalynės pardavimus JAV. Didelio profilio rėmimas, įskaitant krepšininkus Grant Hill ir Jerry Stackhouse, padėjo iki 1995 m. tapti sparčiausiai populiarėjančiu „Fila America“ avalynės prekės ženklu.

2003 m. „Holding di Partecipazioni“ pardavė bendrovę JAV įsikūrusiam apribotos rizikos fondui „Cerberus Capital Management“. „Cerberus“ valdė „Fila“ per kontroliuojančiąją bendrovę „Sports Brands International“, kuriai priklausė visas „Fila“ verslas pasaulyje, išskyrus „Fila Korea“, kuri buvo atskira įmonė, valdanti prekės ženklą pagal licenciją.

2007 m. sausio mėn. prekės ženklą ir visas jo tarptautines dukterines įmones įsigijo „Fila Korea“.[2][3]

2011 m. gegužės mėn. už 1,23 mlrd. USD įsigijo pasaulinę golfo įrangos gamintoją „Acushnet Company“ ir tapo nauju golfo prekių ženklų, tokių kaip Titleist ir FootJoy, savininkais.[4][5]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]