Filė (Graikija)

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.

Filė (gr. φυλή 'klanas. žmonės', iš sen.gr. φύεσθαι 'būti kilusiam') – bendruomenė, gimininis junginys, klanas senovės Atikoje. Vėliau filėmis ėmė vadinti teritorinius Atikos vienetus, kuriose šios bendruomenės gyveno. Gimininės filės paprastai būdavo sudarytos iš 3 fratrijų (dorėnų - iš 4 fratrijų). Filė buvo bendruomenė, turinti savus žynius, savo karinį dalinį, kuris irgi buvo vadinamas file ir kuriam vadovavo filarchas.

Atėnai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Solono laikais Atėnuose buvo 4 filės, kurios į miesto tarybą deleguodavo po 100 žmonių. 508-507 m. pr. m. e. Kleistenas sukūrė 10 naujų administracinių filių, senosioms filėms, kurios buvo labai priklausomos nuo kilmingųjų giminių, tik religines funkcijas. Naujosios filės buvo sudalintos į tritijas (miesto, pakrantės, kalnų) ir demus. Kiekvieną naująją filę miesto taryboje (bulėje) atstovavo penkiasdešimt žmonių.

Visa teritorija buvo padalinta į tris zonas - miesto, pakrantės ir gilumos. Kiekviena zona buvo padalinta į 10 tritijų ('trečdalių'), kiekvienai buvo priskirta nuo 1 iki 10 demų - gyvenviečių, kaimų ar miesto kvartalų iš 139 tuo metu buvusių. Trys tritijos (miesto, pakrantės ir gilumos) sudarė filę (klaną ar gentį), kurių buvo 10. Kiekviena filė buvo pavadinta vietinio herojaus vardu, gyventojai joms priklausė geografinių principu, jų paveldėjimas buvo realizuojamas pagal vyrišką liniją.

Daug visuomeninių funkcijų imta vykdyti pagal files:

  • Kiekviena filė tapo baze, kuri sudarydavo savo karinį dalinį, vadovaujamą filarcho.
  • Filės buvo rinkiminės apygardos renkant magistratus - filarchus, miesto tarybos narius (50 žmonių iš filės), prisiekusiuosius ir kitus įvairius pareigūnus.
  • Filės sudarydavo bėgikų, šokėjų, dainininkų grupes įvairioms šventėms.

Kiekviena filė turėjo savo oficialius asmenis, savo šventyklas.

Filės turėjo savo oficialią tvarką: Erechtheis, Aigeis, Pandionis, Leontis, Akamantis, Oineis, Kekropis, Hipponthotis, Aiantis ir Antiochis.

Sparta[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Spartos miestas buvo įkurtas po to, kai tose vietose įsikūrė dorėnų kraustymosi metu atvykusios trys dorėnų filės – dimanai, hylėjai ir pamfilai.