Fernandel

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Fernandel
Plati šypsena – vienas iš esminių, autentiškų Fernandelio bruožų, 1970 m.
Gimė 1903 m. gegužės 8 d.
Kari le Ruė
Mirė 1971 m. vasario 26 d. (67 metai)
Paryžius
Palaidotas (-a) Pasi kapinės
Sutuoktinis (-ė) Henriette-Félicie Manse (susituokė 1925)
Veikla italų ir prancūzų kino bei teatro aktorius ir dainininkas
Aktyvumo metai 1908–1970
Vikiteka Fernandel

Fernandelis (pranc. Fernandel, gimė kaip Fernand Joseph Désiré Contandin; 1903 m. gegužės 8 d. Kari le Ruė – 1971 m. vasario 26 d. Paryžiuje) – italų ir prancūzų kino bei teatro aktorius ir dainininkas. Daugiausia vaidino teatro komedijose, taip pat vodeviliuose, operetėse, muzikiniuose teatruose.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Fernandelio kapas Paryžiuje

Gimė netoli Marselio, išeivių iš Turino šeimoje. Vedė Henriette Manse, kuriai buvo toks dėmesingas, kad jos mama ėmė vadinti savo žentą Fernand d’elle („jos Fernanas“) – taip susiformavo aktoriaus slapyvardis. Didžiąją dalį gyvenimo pragyveno Provanse.

Pradėjo dirbti banke, bet netrukus perėjo į aktorystę.[1] Aktoriaus karjerą pradėjo 1930 m. filme „Baltasis ir juodasis“, ypač išgarsėjo filme „Donas Kamilas“, kuriame vaidino Italijos kaimelio kunigą. Vėliau ėmė vaidintis ir amerikietiškuose Holivudo filmuose. 1956 m. suvaidino žymioje nuotykių komedijoje „Aplink pasaulį per 80 dienų“, 1958 m. – komedijoje „Atostogos Paryžiuje“. Taip pat vaidino kai kuriuose savo paties režisuotuose filmuose. Garsėjo labai plačia, dideliais dantimis šypsena.

Mirė nuo plaučių vėžio, palaidotas Paryžiuje, Pasi kapinėse.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Fernandel. Britannica.com (tikrinta 2022-03-29).