Fazıl Say

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Fazylas Sajus

Fazylas Sajus 2015 m.
Biografija
Pilnas vardasFazıl Say
Gimė1970 m. sausio 14 d. (54 metai)
KilmėTurkija Ankara, Turkija
Žanraiklasikinė, šiuolaikinė muzika
Instrumentaifortepijonas
Aktyvumo metai1984–
SvetainėOficiali svetainė

Fazylas Sajus (Fazıl Say, g. 1970 m. sausio 14 d.) – Turkijos kompozitorius ir pianistas.

Nuo ankstyvos vaikystės (3 metų) Sajus pradėjo mokytis groti fortepijonu. Įstojęs į Ankaros konservatoriją, 1984 m. parašė savo pirmąją sonatą. Vėliau išvyko į Vokietiją, kur daugiausia ir dirbo, 2005–2010 m. buvo reziduojantis Dortmundo teatro kompozitorius. 2009 m. pristatė savo pirmąją simfoniją („Stambulo simfonija“). 2011 m. įrašė „Mesopotamijos simfoniją“, 2012 m. – „Visatos simfoniją“. Sukūrė keletą oratorijų, koncertų klarnetui, styginių kvartetui, trimitui, sonatų fortepijonui ir klarnetui, taip pat sukūrė džiazo kompozicijų, įvairių kompozitorių interpretacijų fortepijonu (Bethoveno, Mocarto, Skarlačio, Geršvino, Čaikovskio ir kt.), muzikos turkų filmams.

Fazylo Sajaus kūrybai būdingas ekspresyvumas, gausi orkestruotė, šokių, rapsodijos bruožai, gausiai naudojami tradiciniai rytų instrumentai (nėjus, darbuka, kudiumas ir kt.).[1] Nemaža savo kūrinių paskyrė rytų mistinei literatūrai (Omarui Chajamui, alevių poetui Muhjidinui Abdaliui ir kt.).

2013 m. dėl viešo pasisakymo, pašiepiančio islamą, Fazylas Sajus Stambulo teismo buvo nuteistas 10 mėn. įkalinimo bausme lygtinai.[2]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]