Eugenijus Gedgaudas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.

Eugenijus Gedgaudas (g. 1924 m. spalio 7 d. Skuode – m. 2006 m. liepos 25 d. Minesotoje) – vienas žymiausių JAV radiologų, ilgus metus vadovavęs Minesotos universiteto Radiologijos katedrai. Nusipelnęs profesorius, Radiologijos katedros garbės vadovas, Kauno medicinos universiteto garbės daktaras, Lietuvos radiologų asociacijos garbės narys.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Eugenijus Gedgaudas gimė Skuode. Mediciną studijuoti pradėjo Vilniaus universitete, 1944 m. artėjant frontui pasitraukė į Vokietiją, kur baigė Miuncheno universitetą, po to 1949 m. emigravo į Kanadą, kur įgijo radiologijos ir branduolinės medicinos specialybę, dirbo Vinipego ligoninėje, vadovavo rentgenologijos skyriui. 1963 m. išvyko į JAV ir ėmė dirbti Minesotos universitete (Mineapolis) radiologijos – rentgenologijos skyriaus asistentu – profesoriumi. Vėliau tapo profesoriumi, 1968 m. išrinktas Diagnostinės radiologijos katedros direktoriumi. Nuo 1972 m. buvo Minesotos universiteto senato narys, 10 metų buvo Klinikinių mokslų tarybos pirmininkas, 1975–1976 m. Minesotos rentgenologų sąjungos prezidentas, 1984 m. Amerikos rentgenologijos sąjungos pirmininkas.

Mirė Minesotoje.

Mokslinė veikla[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pedagogas ir mokslininkas, parašė 50 mokslinių straipsnių ir 3 knygas. Kaip lektorius buvo kviečiamas skaityti paskaitų radiologijos (ypač – širdies ir kraujagyslių sistemos rentgenologijos) tyrimų klausimais į daugelį pasaulio šalių aukštųjų mokyklų, jam suteikti Didžiosios Britanijos, JAV, Kanados, Vengrijos ir kitų šalių radiologų draugijų garbės vardai. 1991 m. gavo Amerikos rentgeno spindulių asociacijos aukso medalį. Minesotos universitete profesoriaus ir jo žmonos vardui įamžinti įsteigta Vilhelminos ir Eugenijaus Gedgaudų radiologijos katedra, jo vardo mokslo centras ir biblioteka.

Ryšiai su Lietuva[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Atkūrus nepriklausomybę, E. Gedgaudas jau 1992 m. tuometinio ministro Juozo Oleko iniciatyva apsilankė su savo žmona Vilhelmina Lietuvoje, kur užmezgė dalykinių ir draugiškų santykių su vietos medikais. Vėliau jis ėmė siųsti Lietuvon rentgeno diagnostikos aparatus, prietaisus, medžiagas, žurnalus, knygas, technines mokymo priemones. Be to, V. ir E. Gedgaudai sudarė galimybes jauniems Lietuvos gydytojams stažuotis Minesotos universitete.