Etnomuzikologija

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Amerikiečių etnomuzikologė Frances Densmore įrašinėja juodakojų genties vado atliekamą muziką 1916 m.)

Etnomuzikologija – etnografijos, folkloristikos ir muzikologijos mokslų atšaka, tyrinėjanti įvairių tautų liaudies muziką, jos kultūrinius ir socialinius aspektus. Į etnomuzikologiją įeina liaudies dainų rinkimas ir užrašymas, senovinių muzikos instrumentų rinkimas ir gamyba, liaudies dainų tekstų nagrinėjimas.

Etnomuzikologine veikla dažnai užsiima ne tik profesionalūs etnomuzikologai, bet ir etnografai, antropologai, užrašantys muziką kaip vieną iš tyrinėjamos tautos folkloro elementų. Tačiau etnomuzikologai dažniausiai koncentruojasi tik į muzikinį tautų paveldą, dažnai tyrinėja ir lygina keleto skirtingų tautų, kultūrų muziką. Iš surinktos medžiagos paprastai daromi prekybai skirti muzikos įrašai, dažnai ir pats etnomuzikologas atlieka savo surinktą muziką.

Kaip atskiras subjektas etnomuzikologija (lyginamoji muzikologija) susidarė XIX a. pab. – XX a. pr. (vienu iš pradininkų laikomas Bela Bartokas). Vėliau sukurta etnomuzikologijos draugija, šis dalykas imtas dėstyti daugelyje universitetų.