Doc Rivers

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Doc Rivers
Asmeniniai duomenys
Gimimo data 1961 m. spalio 13 d. (62 metai)
Gimimo vieta Čikaga, IlinojusJAV
Ūgis1,93 m
Svoris84 kg
Klubas
Dabar žaidžia baigęs karjerą
Pozicija Įžaidėjas
NBA naujokų birža
1983 m.31 šaukimu,
Atlantos „Hawks“
Profesionalūs klubai
1983–1991
1991–1992
1992–1994
1994–1996
Atlantos „Hawks“
Los Andželo „Clippers“
Niujorko „Knicks“
San Antonijo „Spurs“
Šalies rinktinė
1982Jungtinės Amerikos Valstijos JAV
Treniruotos komandos
1999–2003
2004–2013
2013–2020
2020–2023
2024–
Orlando „Magic“
Bostono „Celtics“
Los Andželo „Clippers“
Filadelfijos „76ers“
Milvokio „Bucks“

D. Riversas 2011 m.

Glenas Antonas „Dokas“ Riversas (angl. Glenn Anton "Doc" Rivers, g. 1961 m. spalio 13 d.) – JAV krepšinio treneris ir buvęs krepšininkas. Nuo 2024 m. – Milvokio „Bucks“ vyriausiasis treneris.

Dar kai žaidė, D. Riversas garsėjo savo gynyba. Žaidimas įžaidėjo pozicijoje suformavo D. Riversui įgūdžius, kurie padėjo jam tapti treneriu.

Žaidėjo karjera[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

D. Riversas su JAV rinktine atstovavo savo šaliai 1982 m. pasaulio čempionate, nors finale ir prametė pergalę komandai galėjusį atnešti metimą. D. Riversui baigus studijas Marketės universitete, 1983 m. naujokų biržos antrajame rate jį 31-uoju šaukimu pasirinko Atlantos „Hawks“ komanda. Ateinančius septynis sezonus D. Riversas buvo Atlantos klubo startinio penketuko žaidėjas, kartu su Dominiku Vilkinsu padėjęs komandai būti tarp lyderių reguliariajame sezone. 1986–1987 m. sezone jis vidutiniškai surinkdavo dvigubą dublį – pelnydavo po 12,4 taško ir atlikdavo po 10 rezultatyvių perdavimų. Vėliau vieną sezoną D. Riversas praleido Los Andželo „Clippers“ komandoje ir du – Niujorko „Knicks“ ekipoje, vis dar būdamas vienas iš rungtynes pradedančių žaidėjų. Savo karjerą jis baigė būdamas atsarginiu žaidėju San Antonijo „Spurs“ klube.

Trenerio karjera[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Orlando „Magic“ (1999 m. – 2003 m.)[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Trenerio karjerą D. Riversas pradėjo 1999 m. Orlando „Magic“ komandoje, kurią treniravo daugiau kaip keturis sezonus. 2000 m., po pirmųjų praleistų metų su „Magic“ ekipa, treneris buvo pripažintas metų treneriu. Tą sezoną jis visų nurašytą komandą beveik atvedė iki atkrintamųjų varžybų. Ateinančius trejus metus D. Riversas padėjo komandai patekti į atkrintamąsias varžybas, tačiau 2003 m., po tragiškos sezono pradžios, jis buvo atleistas.

Bostono „Celtics“ (nuo 2004 m. iki 2013 m. )[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Metus komentavęs rungtynes, 2004 m. D. Riversas perėmė Bostono „Celtics“ komandos vairą. Pirmuosius kelerius treniravimo metus daug krepšinio apžvalgininkų D. Riversą kritikavo dėl jo treniravimo stiliaus, o vienas iš apžvalgininkų 2006 m. pasiūlė išvis trenerį atleisti.

Po pergalės prieš Niujorko „Knicks“ komandą 2008 m. sausio 21 d. D. Riversas, kaip daugiausiai pergalių Rytų konferencijoje iškovojęs treneris, buvo paskirtas vadovauti Rytų komandai visų žvaigždžių rungtynėse Naujajame Orleane. 2008 m. birželio 17 d. D. Riversas, kaip vyriausiasis treneris, iškovojo savo pirmąjį NBA čempiono titulą, nors tam jo komandai reikėjo sužaisti 26-erias rungtynes atkrintamosiose varžybose (NBA rekordas). Keistas likimo posūkis: treneris žaidė komandoje, kuriai priklausė ankstesnis daugiausiai sužaistų rungtynių vieno sezono atkrintamosiose varžybose rekordas – 1994 m. Niujorko „Knicks“ sužaidė 25-erias rungtynes.

Prieš 2010–2011 m. sezoną D. Riversas svarstė, ar toliau treniruoti klubą, ar grįžti namo į Orlandą ir daugiau laiko skirti šeimai. Galiausiai treneris nusprendė dar vieneriems metams, kaip numatyta sutartyje, likti Bostone.

2011 m. gegužės 13 d., kelis mėnesius sklidus gandams, kad D. Riversas baigs karjerą, ESPN kanalas pranešė, jog treneris sutiko dar 5-eriems metams pratęsti sutartį. Už juos jis turėtų gauti 35 milijonus JAV dolerių (apie 85 mln. Lt).

Asmeninis gyvenimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

D. Riversas yra buvusio NBA žaidėjo Džimo Bruerio sūnėnas, taip pat buvusio gynėjo Bairono Irvino ir buvusio MLB žaidėjo Keno Singltono (Ken Singleton) pusbrolis. Jis su savo žmona Kristen Rivers ir keturiais vaikais gyvena Orlande. Vyriausias jo sūnus Jeremijas (Jeremiah) seniau žaidė Džordžtauno universiteto krepšinio komandoje, o vėliau persikėlė žaisti į Indianos universitetą. Dukra Kelė (Callie) žaidžia tinklinį Floridos universitete. Jaunesnysis D. Riverso sūnus Ostinas (Austin) žaidžia gynėjo pozicijoje. O. Riversas yra sutartinai laikomas vienu iš 10 geriausių 2011 m. subręsiančios kartos atakuojančių gynėjų. 2011 m. O. Riversas žais Maiko Šeševskio treniruojamoje Diuko universiteto komandoje.

D. Riversui jo pravardę „Doc“ („Daktaras“) davė tuometinis Marketės universiteto krepšinio komandos trenerio asistentas Rikas Madžerasas (Rick Majeras). D. Riversas į vasaros krepšinio stovyklą atvyko apsivilkęs marškinėlius su užrašu „Dr. J“ (Džulijaus Irvingo pravardė), ir R. Madžerasas iškart jį „pakrikštijo“ „Daktaru“. Nuo to laiko ši pravardė D. Riversui ir „prilipo“.

Kiekvienais metais D. Riversas rengia žvaigždžių golfo turnyrą, kuriame surinkti pinigai skiriami vietinei ne pelno siekiančiai organizacijai.

Treniravimo statistika[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Legenda
Reguliarusis sezonas   Rungt. Treniruota rungtynių   Perg. Laimėtos rungtynės   Pral. Pralaimėtos rungtynės  Perg. % Pergalių procentas
Atkrintamosios varžybos  Atkr. v.  Treniruota rungtynių  Atkr. perg.  Laimėtos rungtynės  Atkr. pral.   Pralaimėtos rungtynės  Perg. % Pergalių procentas

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]