Diogo Cão

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Diogo Cão
Diogas Kanas pavaizduotas ant eskudo banknoto
Gimė 1452 m.
Mirė 1484 m. (~32 metai)
Veikla portugalų jūrininkas, keliautojas
Vikiteka Diogo Cão

Diogas Kanas (Diogo Cão; gimė ~1452 m. – mirė ~1486 m.) – portugalų jūrininkas, keliautojas, XV a. pab. atlikęs dvi keliones Afrikos pakrantėmis.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Gimė Portugalijos mieste Vila Reale, buvo nesantuokinis rūmų idalgo Gonsalveso Kano sūnus. Vėliau tapo jūrininku. 1482 m. jis išsiųstas į ekspediciją ištyrinėti Afrikos pakrantes į pietus nuo pusiaujo. Beplaukdamas jis pasiekė didelės upės žiotis ir tapo pirmuoju europiečiu, išvydusiu Kongo upę. Jos pakrantėje Diogas Kanas pastatė akmeninį paminklą su inskripcija, jis išlikęs iki šių dienų. Toliau Kano ekspedicija plaukė į pietus, pasiekė dabartinės Angolos žemes, ten Šv. Marijos kyšulyje pastatė dar vieną atžymą ir pasuko atgal. Keliautojas grįžo į Lisaboną 1484 m., ten buvo pagerbtas, jam suteiktas kunigaikščio titulas.

Ielalos akmuo Matadyje su D. Kano įrašu

Tais pačiais 1484 m. Diogas Kanas leidosi į antrąją kelionę Afrikos pakrantėmis, šįkart drauge su vokiečių geografu, tyrinėtoju Martinu Behaimu (tiesa, neaišku, ar jis dalyvavo visoje kelionėje). Keliautojai vėl paliko įrašus Kongo žiotyse, o toliau plaukdami į pietus pasiekė Kryžiaus kyšulį (dab. Namibija).

Pagal 1489 m. Henriko Martelo Germano žemėlapio įrašą, Diogas Kanas žuvo Kryžiaus kyšulyje. Tačiau istoriko Žuano de Baroso teigimu, Kanas žuvo grįždamas, prie Kongo žiočių.