Dingęs štetlas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Šeduvos žydų istorijos muziejus „Dingęs štetlas“  – tai nuo 2015 metų Šeduvoje, Radviliškio rajone, privačiomis lėšomis [1] statomas žydiškų miestelių ( štetlų) istorijos muziejus. Jo tikslas pasakoti Šeduvos žydų istoriją iki Antrojo pasaulinio karo bei pristatyti tradicijas, verslus ir kultūrinius reiškinius, būdingus ir kitiems to meto štetlams.

Muziejaus iniciatorius – poetas, eseistas Sergejus Kanovičius. Ekspozicijos vyriausioji kuratorė yra Milda Jakulytė-Vasil, sudariusi Holokausto Lietuvoje atlasą.[2] Statybų pradžią žymi 2018 metų pavasarį padėtas kertinis akmuo,[3] o muziejaus atidarymas planuojamas 2025 metais. Iki muziejaus atidarymo statomame pastate, kitose Šeduvos miestelio erdvėse organizuojami įvairūs renginiai žydų istorijos ir kultūros tematika.

Kolekcija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šiuo metu Lietuvos ir užsienio archyvuose, bibliotekose, ir muziejuose renkama istorinė medžiaga ekspozicijai. Didelę dalį būsimo muziejaus kolekcijos sudaro iš Šeduvos žydų palikuonių, gyvenančių Lietuvoje ir užsienyje, gautos istorinės fotografijos, kiti jų dovanoti daiktai.[4] Muziejaus fonduose taip pat saugoma filmuota interviu medžiaga iš ekspedicijų į Izraelį ir Pietų Afrikos Respubliką. „Dingęs štetlas” kaupia eksponatus ne tik iš Šeduvos, bet ir kitų Lietuvos štetlų.

Dizainas ir architektūra[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Numatomas muziejaus plotas – 2,7 tūkst. kv. metrų. Interjerą rengia dizaino įmonė iš JAV – Ralph Appelbaum Associates (en), o pastatą suprojektavo Suomijos kompanija „Lahdelma & Mahlamäki Architects”.[5] Projektui vadovauja architektas Raineris Mahlamakis (en), anksčiau suprojektavęs Lenkijos žydų istorijos muziejų. Architektų partneris Lietuvoje – „Studija 2A”.

Memorialinis kompleksas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Bendrą memorialinio komplekso dalį kartu su muziejumi sudaro restauruotos Senosios Šeduvos žydų kapinės, trys paminklai netoli Šeduvos esančiose žydų žudynių vietose (Šeduvos žydų I holokausto vieta, Šeduvos žydų II holokausto vieta, Pakutenių miškas) ir Šeduvos miestelio centre pastatyta „Mergaitės“ skulptūra Šeduvos žydų atminimui. Visų šių paminklų skulptorius yra Romualdas Kvintas.[6] Dabartinėje miestelio turgaus aikštėje taip pat pastatytas paminklas čia stovėjusioms sinagogoms atminti, kurį sukūrė skulptorius Marijonas Šlektavičius.[7]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Gabija Šerevaitė, Šeduvoje atrandamas prarastas laikas, skrastas.lt [1]
  2. Holokausto Lietuvoje Atlasas, holocaustatlas.lt [2]
  3. Aušra Mikšienė, Šeduvos vardas išgarsės visame pasaulyje, radviliškionaujienos.lt [3]
  4. Aušra Laurinkienė, Kultūros paveldo svarba ir reikšmė Radviliškio rajone: Šeduvos žydų istorija, radviliškionaujienos.lt [4]
  5. Lahdelma & Mahlamäki Architects: the Lost Shtetl [5]
  6. Jurgita Jačėnaitė, R. Kvintą prisimenant. Profesionalas, ugdęs jautrumą skulptūros vertei, bernardinai.lt [6]
  7. Šeduvoje minimos 80-osios Holokausto metinės, www.lrt.lt [7]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]