Demografinis sprogimas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Gyventojų skaičiaus raida per 12 000 metų

Demografinis sprogimasdemografinė situacija, kai ankstyvojoje industrinės visuomenės raidos stadijoje kinta ir demografinė raida – sparčiai didėja gyventojų skaičius.

Priežastys[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pagrindinė priežastis – augant, nors ir nežymiai, gyvenimo lygiui, dėl geresnės sveikatos apsaugos, geresnių gyvenimo sąlygų sparčiai mažėjantis mirtingumas ir dėl ilgalaikės tradicijos esant dideliam kūdikių mirtingumui išlikęs didelis gimstamumas.

Demografinis sprogimas buvo mažesnis Europos šalyse, taip pat ir Lietuvoje, JAV, Kanadoje, Australijoje ir kitose pasaulio valstybėse, kurios anksčiau nei ekonomiškai silpnos valstybės pasiekė industrinės visuomenės raidos stadiją. Nuo XX a. vidurio demografinis sprogimas ypač ryškus ekonomiškai silpnose Azijos, Afrikos ir Lotynų Amerikos šalyse. Demografinis sprogimas šiose šalyse lemia ir dabartinį spartų pasaulio gyventojų skaičiaus didėjimą.[1] Demografinis sprogimas paprastai baigiasi žymiai pagerėjus ekonominėms sąlygoms ir gyvenimo lygiui.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Domantas Jasilionis, Sarmitė MikulionienėDemografinis sprogimas. Visuotinė lietuvių enciklopedija, T. IV (Chakasija-Diržių kapinynas). – Vilnius: Mokslo ir enciklopedijų leidybos institutas, 2003. 607 psl.

Literatūra[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • Вишневский А. Г. Мировой демографический взрыв и его проблемы. М.: Знание, 1978.
  • Вишневский А. Г. Избранные демографические труды. В двух томах. Т. I. Демографическая теория и демографическая история. М.: Наука, 2005. ISBN 5-02-033776-5