Per Yngve Ohlin

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Dead)
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Dead

Dead (kairėje) ir Euronymous (dešinėje)
Biografija
Pilnas vardasPer Yngve Ohlin
Dar žinomasDead
Gimė1969 m. sausio 16 d.
Stokholmas, Švedija
Mirė1991 m. balandžio 8 d. (22 metai)
Oslas, Norvegija
ŽanraiBlack metal, death metal
VeiklaAtlikėjas, dainų autorius
InstrumentaiVokalas
Aktyvumo metai1987–1991
Susijusi veiklaMayhem
Morbid

Per Yngve Ohlin (1969 m. sausio 16 d. – 1991 m. balandžio 8 d.), plačiau žinomas sceniniu pseudonimu Dead (ang. Miręs) – Švedijos juodojo metalo vokalistas, labiausiai žinomas dėl darbo su grupe Mayhem. Taip pat atliko vokalą grupėje Morbid, jų demonstraciniame įraše December Moon.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Asmenybė[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Dead buvo keista ir intraversiška asmenybė. Hellhammer jį apibūdino kaip: „Labai keista asmenybė… Depresuota, melancholiška, tamsi…“. Euronymous kalbėjo labai panašiai: „Atvirai, aš manau, kad Pjeras yra psichiškai nesveikas. Kaip dar apibūdinti žmogų, kuris nevalgo, kad ant jo kūno atsirastų bado žaizdos? Arba kuris nešioja marškinėlius su laidotuvių skelbimais?“ O Pasak Bård „Faust“ Eithun iš Emperor:

Jis (Dead) nebuvo vyrukas, kurį galėtum gerai pažinoti. Esu įsitikinęs, jog net kiti Mayhem nariai nelabai gerai jį pažinojo. Su juo buvo sunku suartėti. Asmeniškai susipažinau likus dviem savaitėm iki jo mirties. Buvau susitikęs su juo gal 6-8 kartus. Jis turėjo begalę keistų idėjų. Prisimenu, Aarseth kalbėjo apie jį ir sakė, kad jis visiškai neturi jokio humoro jausmo. Iš tiesų, jis turėjo, bet jo humoro jausmas buvo labai neaiškus. Atvirai, aš nemanau, kad jis džiaugėsi gyvenimu šiame pasaulyje.

Jo moto yra ant Live in Leipzig albumo viršelio: „Jag är inte en människa. Det här är bara en dröm, och snart vaknar jag. Det var för kallt och blodet levrades hela tiden.“ (Aš nesu žmogus. Tai yra tik sapnas ir aš tuoj atsibusiu! Buvo per šalta ir mano kraujas buvo įšalęs visą laiką!)

Pasirodymai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Karjeros pradžioje jis dėvėjo corpse paint (liet. lavono dažus), t. y. padengdavo savo veidą baltu ir juodu grimu. Pasak Necrobutcher, jis tai darė ne todėl, kad atrodytų „kietai“, kaip tai darė Kiss ar Alice Cooper, bet todėl, kad atrodytų kaip lavonas. Kad užbaigtų savo lavono įvaizdį, jis užkasdavo savo drabužius po žeme, ir iškasdavo juos prieš pasirodymą. Pasak Hellhammer:

Prieš pasirodymus Dead užkasdavo savo drabužius po žeme, kad jie pradėtų pūti ir turėtų „kapo“ kvapą. Jis norėjo būti lavonu ant scenos. Vieną kartą jis prašė mūsų, kad užkastume jį po žeme – jis norėjo, kad jo oda taptų blyški

Viename ture su Mayhem jis rado negyvą varną, kurią įdėjo į plastikinį maišelį ir nešiojosi kartu su savimi. Jis pauostydavo paukštį prieš pasirodymus, kad dainuotų „su mirties smarve savo šnervėse“.

Savižudybė[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

1991 m. balandžio 8 d. Olinas nusižudė, palikdamas priešmirtinį raštelį, prasidedantį sakiniu „Atsiprašau dėl kraujo“. Vėliau Euronymous jį rado su prapjautu kaklu bei riešais ir šratinio šautuvo kulka galvoje.

Diskografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Su Morbid:

  • Morbid Rehearsal (1987 m. rugpjūčio 7 d.)
  • December Moon (1987 m. gruodžio 25 d.)

Su Mayhem

  • Dawn of the Black Hearts (1990 m. vasario 28 d.)
  • Live in Leipzig (1990 m. lapkričio 26 d.)
  • Freezing Moon/Carnage (1990 m.)
  • Out from the Dark (1991 m.)

Videografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pasirodymas Candlemass muzikiniame video klipe „Bewitched“