Dantų atspaudas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Iš atspaudinio šaukšto neišimtas silikoninis atspaudas
Alginatinis atspaudas

Atspaudas odontologijoje yra negatyvus burnos kietųjų ir minkštųjų audinių atvaizdas. Atspaudas – informacija dantų technikui apie paciento burnos audinių būklę. Pagal atspaudą dantų technikas, atpylęs gipsinį modelį, gamina reikiamus dantų protezus.

Klasifikacija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Atspaudai būna anatominiai ir funkciniai.

Anatominiai atspaudai skirstomi į:

  • pagrindinius (pagal kuriuos gaminami pagrindiniai modeliai protezams daryti),
  • pagalbinius (pagal juos atpilami modeliai, kurie naudojami individualių atspaudinių šaukštų ir lankinių protezų metalinio skeleto gamyboje).

Funkciniai atspaudai skirstomi į:

  • pilnus,
  • dalinius.

Anatominiai atspaudai dažniausiai nuimami naudojant standartinį atspaudinį šaukštą, o funkciniai individualiai pacientui pagamintą šaukštą.

Atspaudinės medžiagos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Ideali atspaudinė medžiaga turėtų pasižymėti mažais deformacijos koeficientais, nebūti alergizuojanti ar toksiška, lengvai panaudojama, gerai dezinfekuojama, nereaguoti su modelio gamybai skirtomis medžiagomis.

Dažniausiai atspaudams naudojamos alginatinės, polieterinės ir silikoninės A ir C atspaudinės medžiagos. Šios medžiagos geriausiai atitinka reikalavimus, keliamus gaminant atspaudus.

Atspaudo gamyba[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Odontologas atlieka burnos apžiūrą. Parenka paciento burnai tinkamo dydžio šaukštą. Jeigu reikia į dantenų vageles dedamas retrakcinis siūlas. Paruošiama atspaudinė medžiaga sudedama į šaukštą. Šaukštas su atspaudine medžiaga prispaudžiamas prie dantų lanko. Nuimtas atspaudas įvertinamas: ar nėra oro porų, suplyšimų. Nepavykęs atspaudas išmetamas, procedūra kartojama. Geras atspaudas nuplaunamas ir dezinfekuojamas. Atspaudas nešamas dantų technikui, atpilti modelį.

Aukščiau pateikiama bendra atspaudo nuėmimo tvarka. Skiriamos atspaudų nuėmimo metodikos:

  • Vienmomenčiai atspaudai (vienos pakopos atpaudai) daromi vieno etapo metu, ypač kai paciento dantys yra paslankūs, stiprus pykinimo refleksas. Naudojamos alginatinės, polieterinės ir silikoninės atspaudinės medžiagos.
  • Dvimomenčiai atspaudai (dviejų pakopų atspaudai). Atliekami dviem etapais. Naudojamos silikoninės A ir C atspaudinės medžiagos.