Daniel Gilbert

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Daniel Gilbert

Daniel Todd Gilbert (g. 1957 m. lapkričio 5 d.) – psichologijos profesorius Harvardo universitete, Jis yra labiausiai žinomas dėl savo tyrimų emocinio prognozavimo srityje. Gilbert parašė knygą Stumbling on Happiness, kuri buvo išversta į 25 kalbas ir už kurią Gilbert 2007 m. gavo apdovanojimą Royal Society Prizes for Science Books. 1985 m. Gilbert gavo mokslų daktaro laipsnį Princeton’o universitete.

Gilbert laimėjo daug apdovanojimų už savo paskaitas ir tyrimus, tarp jų Phi Betta Kappa mokymo prizą, Guggenheim draugijos prizą, Amerikos psichologų asociacijos išskirtinį mokslinį prizą ir ankstyvos karjeros indėlio į psichologiją prizą. Jo trumpi darbai publikuoti „The New York times“, „The Los Angeles times“, „Forbes“, TIME ir kituose leidiniuose.

Emocinis prognozavimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Harvado profesoriaus Daniel Gilbert ir kitų mokslininkų atlikti tyrimai rodo, kad žmonės dažniausiai prastai prognozuoja, kaip vienas ar kitas įvykis juos paveiks emociškai. Paprastai žmonės prognozuoja, kad numatomi konkretūs teigiami įvykiai (pvz., norimų pareigų gavimas) jiems suteiks daugiau teigiamų emocijų negu iš tikrųjų suteikia. Taip pat žmonės dažniausiai tikisi, kad neigiami įvykiai juos neigiamai emociškai paveiks labiau negu iš tikrųjų paveikia. Tai rodo, kad žmonės paprastai patys be mokymosi iš kitų žmonių patirties prastai sugeba pasirinkti kelius, kurie juos padarys laimingiausius.[1][2][3][4]

Išnašos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]