DARPP 32

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

DARPP 32 (angl. dopamine - and cyclic AMP-regulated phosphoprotein – dopaminu ir cAMP reguliuojamas, fosforo turintis baltymas) – apie 32 kilodaltonų masės nervų sistemai priklausantis baltymas, atsakingas už daugelį biocheminių, elektrofiziologinių ir psichologinių žmogaus bei gyvūnų reakcijų, kurias kontroliuoja dopaminas bei kai kurie kiti neurotransmiteriai. Su jo veiklos sutrikimais siejama šizofrenija ir kai kurios psichinės ligos. Esama rimtų įrodymų, jog DARPP 32 yra bendra daugelio įvairių narkotikų veikimo galutinė grandis. Šiai bendrai grupei priklauso kokainas, amfetaminas, nikotinas, kafeinas, LSD, PCP, etanolis ir morfinas [1].

DARPP 32 priklauso į atlyginimą, pasitenkinimą orientuoto elgesio reguliavimo sistemai (angl. reward - oriented behavior). Dauguma rezultatų gauta lyginant šio geno mutacijas turinčių pelių reakcijas į įvairius narkotikus su mutacijos neturinčių „laukinių“ pelių elgesiu.

Literatūra[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Svenningsson P, Nairn AC, Greengard P. DARPP-32 Mediates the Actions of Multiple Drugs of Abuse. AAPS Journal. 2005; 07(02): E353-E360. DOI: 10.1208/aapsj070235 tekstas laisvai prieinamas Archyvuota kopija 2012-10-29 iš Wayback Machine projekto.