George Balabushka

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Džordžas Balabuška)

Džordžas (Gregorijus) Balabuška (1912 m. gruodžio 9 d. – 1975 m. gruodžio 5 d.) – garsus rusų kilmės biliardo lazdų gamintojas, dar vadinamas „biliardo lazdų Stradivarijumi“.

Ankstyvasis gyvenimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Gregorijus Balabuška gimė 1912 m. gruodžio 9 d. Rusijoje ir emigravo į Jungtines Amerikos Valstijas 1924 metais. Visa šeima, tėvai Antonas ir Natalija bei jaunesnioji sesuo Marija, apsistojo Niujorke. Kaip dažnai atsitikdavo tokiais atvejais, emigracijos tarnybos tarnautojai pakeitė jo vardą iš Gregorijaus į Džordžą.

Iš pradžių jis dirbo medinių žaislų gamintoju Manhetene, o vėliau pradėjo gaminti vaikiškus baldus. Ten dirbdamas jis neteko vidurinio piršto ir jį pakeitė plasmasiniu taip meistriškai, kad net draugai ilgą laiką to nepastebėjo.

Netrukus jis susipažino su savo būsimąja žmona Džozefina, kurią vedė 1941 m. Džozefina ir Gregorijus susilaukė dviejų sūnų – Gregorijaus ir Džordžo, abu pavadinti pagal tėvą.

Jis buvo apibūdinamas kaip ramus, gan užsidaręs žmogus.

Karjera[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nors darbas ir šeima atėmė daug laiko, Balabuška buvo aistringas biliardo žaidėjas ir dažnai dalyvaudavo rungtynėse. 1959 m. su savo partneriu jis įsigijo biliardo salę ir jam kartais tekdavo taisyti biliardo lazdas. Netrukus jam kilo idėja pačiam gaminti lazdas.

1959 metų pabaigoje Balabuška jau turėjo padaręs keliolika lazdų, dauguma iš kurių buvo atiduota draugams kaip kalėdinės dovanos. Netrukus jam pradėjo eiti užsakymai. Pirmąsias lazdas jis gamino pagal tuo metu populiarios kompanijos Brunswick – Balke – Collender lazdas. Tuo metu rinkoje buvo labai mažai privačių gamintojų, dažniausiai lazdos buvo gaminamos didelių kompanijų.

19591962 m. Balabuška pagamindavo apie 20 – 30 lazdų per metus dirbdamas laisvu laiku. Baigiantis 1962 metams jis turėjo daugiau užsakymų, nei galėjo įvykdyti. Balabuška pavertė savo garažą į dirbtuves ir 1964 m. pradėjo dirbti pilnu pajėgumu.

Kitaip nei stambios įmonės, Balabuška stengėsi kiekvieną lazdą išdirbti kuo tobuliau. Balabuška buvo inovatorius lazdų dizaine. Jo padarytos lazdos nebuvo gausiai išpuoštos, tačiau jo technika netrukus tapo standartu toje srityje.

Balabuškos legendos atsiradimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Balabuška mirė 1975 m., būdamas 63 metų. Po mirties jo atminimas buvo įamžintas Amerikos biliardo lazdų gamintojų Garbės sienoje.

Yra paskaičiuota, kad Balabuška per visą savo gyvenimą pagamino apie 1000 ar 1200 lazdų. Tiesa, septinto dešimtmečio viduryje rinkoje pasirodė falsifikuotų "balabuškų".

Nors Balabuška ir jo lazdos buvo gan gerai žinomos tarp kolekcionierių, labiausiai jas išpopuliarino 1986 m. filmas "Pinigų spalva" (angl. "The Color of Money"). Šiame filme yra scena, kai Vincentas Lauria (aktorius Tom Cruise) paima lazdą į rankas ir negalėdamas patikėti savo akimis, klausia "ar tai balabuška"? Po šio filmo balabuškos tapo gerai žinomos publikai kaip labai vertinamos ir retai sutinkamos lazdos.

Aukcionuose balabuškos parduodamos už didelę kainą. Be kita ko, egzistuoja tūkstančiai padirbtų balabuškų, ir net jos, jei gerai išsilaikiusios, yra gan vertingos. Šiuo metu balabuškas gamina viena Amerikos kompanija, kuri nusipirko autorystės teises iš Balabuškos šeimos.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]