John Dewey

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Džonas Diujis)
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
John Dewey (1902)

Džonas Diujis (John Dewey, 1859 spalio 20 d. – 1952 birželio 1 d.) – filosofas, psichologas, edukologas. Kolumbijos universiteto filosofijos profesorius, vienas žymiausių pragmatizmo filosofijos atstovų.

Diuji filosofija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Diuji manė, jog pragmatizmo teorija turi apimti ir loginę, ir etinę analizę. Jo idėjos buvo inspiruotos gamtos mokslų. Diujis buvo įsitikinęs, kad pastaruosius tris šimtmečius visa žmonijos pažanga buvo susijusi tik su gamtos mokslų ir technologijos laimėjimais. Per šiuos šimtmečius žmonija gerai pažino ir užkariavo gamtą.

Diuji svarstė, kodėl mokslo pažanga buvo tokia reikšminga ir sėkminga. Iš dalies todėl, kad padėjo žmonėms tapti savo aplinkos šeimininkais, pajusti pasaulyje kaip namuose. Kaip ir visi pragmatizmo filosofijos atstovai, Diujis laikė mokslą dinamišku procesu. Mokslas – tai ne įrodytų faktų sankaupa, o veikiau tam tikras metodas, leidžiantis paaiškinti naujus reiškinius ir faktus. Knygose „Patirtis ir gamta“ (Experience and Nature, 1925 m.) bei „Tikrumo ieškojimas“ (The Quest for Certainty, 1929 m.) Diujis atmetė pažinimo teoriją, aiškinančią, jog pasaulį pažįstantis žmogus esąs stebėtojas. Jo nuomone, pažinimo siekiantis žmogus yra biologinis organizmas, kovojantis dėl savo išlikimo. Diujo filosofija kartais vadinama instrumentalizmu. Jis sukūrė pažinimo teoriją, aiškinančią biologinių ir psichologinių pažinimo veiksnių vaidmenį žmogaus veikloje.


Vikicitatos

Wikiquote logo
Wikiquote logo
Puslapis Vikicitatose