Crichtonsaurus

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Crichtonsaurus

Crichtonsaurus skeletas
Mokslinė klasifikacija
Karalystė: Gyvūnai
( Animalia)
Tipas: Chordiniai
( Chordata)
Klasė: Ropliai
( Sauropsida)
Būrys: Paukščiadubeniai dinozaurai
( Ornithischia)
Pobūris: Thyreophora
( Thyreophora)
Infrabūrys: Ankylosauria
( Ankylosauria)
Gentis: Crichtonsaurus
( Crichtonsaurus)
Rūšys

Crichtonsaurusdinozaurų gentis, pavadinta garsaus rašytojo Michael Crichton, parašiusio mokslinės fantastikos romaną „Juros periodo parkas“, vardu. Crichtonsaurus buvo Thyreophora (šarvuotasis dinozauras) iš paukščiadubenių dinozaurų būrio, gyveno vėlyvajame Kreidos periode. Crichtonsaurus bohlini rūšies fosilijas 2002 m. Beipiao mieste, Kinijos Liaoningo provincijoje, atrado ir aprašė Dong Zhiming. Antros rūšies, Crichtonsaurus benxiensis, kaukolę ir dalį skeleto 2007 m. vėlyvojo Kreidos periodo uolienose toje pačioje teritorijoje atrado Lü Junchang su kolegomis[1].

Išvaizda[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Crichtonsaurus buvo vidutinio dydžio dinozauras, ilgis siekė 3 metrus[2]. Apatinis žandikaulis – plonas ir be išorinių ornamentų. Dantys maži, tipiškos ankilozaurų formos.

Vardas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kinijos mokslų akademijos Stuburinių gyvūnų paleontologijos ir paleoantropologijos instituto mokslininkai Crichtonsaurus bohlini pavadino rašytojo Michael Crichton ir švedų paleontologo Birger Bohlin garbei[3]. M. Crichton buvo gerai parduodamų romanų „Juros periodo parkas“, „Dingęs pasaulis“, „Andromedos štamas“ ir kt. autorius. Tuo tarpu B. Bohlin žinomas ne tik už savo indėlį darbuose apie dinozaurus ir kitus priešistorinius gyvūnus: jis buvo grupės, nustačiusios Pekino žmogaus (Homo erectus pekinensis) egzistavimą, narys.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Lü Junchang; Ji Qiang; Gao Yubo; and Li Zhixin (2007). „A new species of the ankylosaurid dinosaur Crichtonsaurus (Ankylosauridae:Ankylosauria) from the Cretaceous of Liaoning Province, China“. Acta Geologica Sinica (English edition). 81 (6): 883–897.{{cite journal}}: CS1 priežiūra: multiple names: authors list (link)
  2. Archives of the DINOSAUR, Mailing List: Crichtonsaurus Archyvuota kopija 2013-11-01 iš Wayback Machine projekto.. Nuoroda tikrinta 2009-01-25.
  3. Oficialus Michael Crichton tinklalapis Archyvuota kopija 2009-02-24 iš Wayback Machine projekto.. Nuoroda tikrinta 2009-01-25.