Pereiti prie turinio

Claudia Sheinbaum

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Claudia Sheinbaum
Claudia Sheinbaum (2024 m.)
Gimimo vardas Claudia Sheinbaum Pardo
Gimė 1962 m. birželio 24 d. (61 metai)
Meksikas
Tautybė žydėmeksikietė
Tėvai Carlos Sheinbaum Yoselevitz, Annie Pardo Cemo
Sutuoktinis (-ė) Carlos Ímaz Gispert (1987–2016)
Jesús María Tarriba (nuo 2023)
Meksikos prezidentas
Ėjo pareigas 2024 –
Ankstesnis Andrés Manuel López Obrador
Veikla politikė, mokslininke
Sritis energetika, tvarus vystymasis
Išsilavinimas mokslų daktarė
Alma mater Meksikos nacionalinis autonominis universitetas
Parašas

Klaudija Šeinbaum Pardo (Claudia Sheinbaum Pardo, g. 1962 m. birželio 24 d.) – Meksikos politikė, mokslininkė ir akademikė, šiuo metu išrinktoji Meksikos prezidentė. Ji yra kairiosios politinės partijos Morena narė[1]. 2018–2023 m. C. Sheinbaum ėjo Meksiko miesto vyriausybės vadovo pareigas, kurios prilygsta valstijos gubernatoriaus pareigoms. Ji buvo kandidatė į Meksikos prezidento postą 2024 m. Meksikos visuotiniuose rinkimuose. Išrinkta ji tapo pirmąja moterimi šalies prezidente[2].

2000–2006 m. Klaudija Šeinbaum dirbo būsimo prezidento Andreso Manuelio Lopeso Obradoro aplinkos apsaugos sekretore, kai šis ėjo vyriausybės vadovo pareigas. 2015–2017 m. Šeinbaum dirbo Tlalpano rajono (Meksikas) delegatūros vadove, o 2018 m. rinkimuose buvo išrinkta mere[3], kur vykdė kampaniją, kurioje akcentavo nusikalstamumo pažabojimą ir teritorijų planavimo įstatymų vykdymą.

Pagal profesiją – mokslininkė, Meksikos nacionaliniame autonominiame universitete (UNAM) įgijusi energetikos inžinerijos daktaro laipsnį. Kaip mokslininkė ji yra daugiau kaip 100 straipsnių ir dviejų knygų apie energetiką, aplinką ir tvarų vystymąsi autorė. Šeinbaum prisidėjo prie Tarpvyriausybinės klimato kaitos komisijos darbo, o 2018 m. buvo įtraukta į BBC 100 moterų sąrašą[4].

2023 m. birželio 12 d. Šeinbaum atsistatydino iš Meksiko miesto vyriausybės vadovės pareigų, kad 2024 m. rinkimuose siektų prezidento posto.

Sąsajos su Lietuva[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Klaudija Šeinbaum Pardo gimė pasaulietinėje žydų šeimoje Meksike. Jos seneliai aškenaziai iš tėvo pusės emigravo iš Lietuvos į Meksiką XX a. trečiajame dešimtmetyje, o seneliai sefardai iš motinos pusės emigravo iš Plovdivo (Bulgarija) XX a. ketvirtojo dešimtmečio pradžioje, kad išvengtų Holokausto. Visas žydų šventes ji švęsdavo senelių namuose.[5]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]