Pereiti prie turinio

Boguslaw Linda

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Boguslaw Linda
B. Linda 2018 m.
Tikras vardas Bogusław Linda
Gimė 1952 m. birželio 27 d. (72 metai)
Torunė, Lenkija
Šalis Lenkija
Sutuoktinis Lidia Popel
Vaikai 3
Aktyvumo metai nuo 1977 m.

Boguslavas Linda (g. 1952 m. birželio 27 d. Torunė) – lenkų aktorius ir režisierius. 1974 m. baigė aktorystės mokslus Krokuvoje, vaidino šio miesto Senajame teatre. Nuo 9 dešimtmečio pradžios tapo Varšuvos teatro studijos aktoriumi.

Kine pirmą svarbų vaidmenį atliko 1980 m. Agnieszka Holland juostoje „Karštis“ (lenk. „Gorączka“). Vaidino pas žymiausius Lenkijos kino režisierius – Andrzej Wajda („Žmogus iš geležies“, 1981), Krzystof Kieślowski („Atsitiktinumas“, 1987). Proveržiu tapo 1988 m. kriminalinė juosta „Nužudyk mane, mente“, po kurios sekė eilė veiksmo filmų: „Krolis“ (1991), „Šunys“ (1992), „Šunys 2“ (1994). Linda paprastai įkūnydavo gangsterius arba policininkus: vienišus žmones, dažnai žiaurius ir negailestingus, bet kokiomis priemonėmis siekiančius savo tikslo.

1999 m. jis nusifilmavo Adomo Mickevičiaus kūrinio „Ponas Tadas“ ekranizacijoje (rež. A. Wajda).

Yra vedęs žurnalistę ir aktorę Lidia Popel, turi 3 vaikus.

Dalinė filmografija

[redaguoti | redaguoti vikitekstą]
  • Karštis (1980)
  • Žmogus iš geležies (1981)
  • Nužudyk mane, mente (1987)
  • Porno (1990)
  • Krolis (1991)
  • Šunys (1992)
  • Šunys 2 (1994)
  • Sara (1997)
  • Sekalas turi mirti (1998)
  • Quo Vadis (2001)
  • Lenkijos filmų festivalis – geriausias aktorius (1987, 1988, 1991, 1992, 1995)
  • Sietlo filmų festivalis – geriausias aktorius (2017)