Behaimo gaublys

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Behaimas savo kūrinį vadino vok. Erdapfel („žemės obuolys“)

Behaimo gaublys – apie 1492 m. Martino Behaimo sukurtas seniausias žinomas gaublys. Šiam gaubliui padaryti prireikė daugiau nei dvejų metų ir tapytojų bei kitų amatininkų pagalbos.

Behaimo kūrinys pateikia milžinišką informacijos kiekį: net 1100 vietovardžių, daug vėliavų, herbų ir valdovų paveikslų. Gaublys padailintas laivų, jūrų gyvūnų ir fantastinių būtybių piešiniais. Behaimas daugiausiai naudojosi Ptolemėjaus, Marko Polo informacija, taip pat gerai žinojo apie portugalų keliones palei vakarinius ir pietinius Afrikos krantus.

Šiame gaublyje Afrika vaizduojama jau ne kaip vientisas žemės plotas, besidriekiantis iki Azijos. Jame panaudotos neseniai kapitono Bartolomėjaus Diaso kelionėje atrastos žinios, kad apiplaukus piečiausią Afrikos tašką galima patekti į atvirą Indijos vandenyną.

Behaimas aprašė ir prekybinius paaiškinimus (pavyzdžiui, kur geriausi prieskoniai ir kitus). Jie pradėjo ir skatino tarpžemyninės prekybos apraiškas.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • Jeremy Harwood. Pasaulis žemėlapiuose. 100 žemėlapių, pakeitusių pasaulį. Vilnius: Mūsų knyga, 2008. ISBN 9789955142577