Basketball Africa League

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Basketball Africa League
Sporto šaka Krepšinis
Įkurta 2019 m.
Klubų skaičius 12
Valstybė Afrika
Dabartiniai čempionai ?

Basketball Africa League, o sutrumpintai BAL – aukščiausia profesionali Afrikos žemyno krepšinio lyga.[1]

Apie lygą[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

2019 m. organizaciją įsteigė Nacionalinė krepšinio asociacija (NBA), ir Tarptautinė krepšinio federacija (FIBA).[2]

2019 m. vasario 16 d. Nacionalinė krepšinio asociacija ir FIBA paskelbė apie planus įkurti žemyninę profesionalų krepšinio lygą.[3] 2019 m. NBA Visų žvaigždžių savaitgalio spaudos konferencijoje NBA komisaras Adamas Silveris papasakojo apie planus įkurti lygą. Jis teigė, kad lygoje po kvalifikacinių turnyrų 2019 m. pabaigoje dalyvaus 12 komandų. Įvardino šalis, dalyvausiančias projekte: Angola, Egiptas, Kenija, Marokas, Nigerija, Ruanda, Senegalas, Pietų Afrika ir Tunisas.

2019 m. spalio 15 d. prasidėjo įžanginio sezono atrankos turnyrai, kuriuose dalyvavo komandos iš 32 Afrikos šalių.[4] BAL atidarymo planus pakoregavo kilusi pandemija.[5] Pirmosios BAL rungtynės buvo sužaistos 2021 m. gegužės 16 d. Kigalio arenoje Kigalio mieste, Ruandoje, kurioje vyko visas turnyras. Sezonas vyko biologiškai saugiame burbule, o lankytojų skaičius buvo ribotas. 2021 m. gegužės 30 d. Zamalekas iš Egipto pirmą kartą laimėjo BAL čempionatą, įveikęs Monastirą finalo rungtynėse.[6]

Kitą sezoną lyga išplėtė savo formatą penkių komandų konferencijomis (Sacharos ir Nilo konferencija), kurios vyko Dakare ir Kaire. Atkrintamosios varžybos vyko Kigalyje.

Dabartinis formatas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Sezonas paprastai trunka nuo kovo iki gegužės, o dalyvauja dvylika komandų. Ekipa patenka į finalinį etapą po atkrintamųjų rungtynių ciklo. Šešios komandos patenka tiesiogiai, o kitos šešios turi žaisti atkrintamosiose.

Reguliariajame sezone dvylika komandų suskirstomos į dvi konferencijas (Sacharos konferenciją ir Nilo konferenciją), kuriose sužaidžia po penkias rungtynes. Kiekvienos konferencijos keturios aukščiausią vietą užėmusios komandos patenka į atkrintamąsias varžybas, kuriame išaiškinamas BAL čempionas.

Dabartiniai klubai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šią straipsnio dalį reikėtų išplėsti.

Klubų pasirodymai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šią straipsnio dalį reikėtų išplėsti.

Čempionai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Išnašos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]